İnsanlara domuz böbreği nakledildi

Doktorlar ilk kez bir domuz böbreğini bir insana herhangi reaksiyona neden olmadan nakletmeyi başardı.

New York'taki cerrahlar, genetiği değiştirilmiş bir domuzda yetiştirilen bir böbreği, bir hasta insana başarılı bir şekilde naklettiler ve organın normal şekilde çalıştığını keşfettiler. Bu başarılı deney, organ kıtlığı sorununun yakın gelecekte çözülebileceğine dair umut veriyor.

Alıcı, böbrek fonksiyon bozukluğu olan beyin ölümü gerçekleşen bir hasta kadındı. Ailesi yaşam destek önlemlerinin iptal edilmesinden önce deneyi kabul etti.

Bu deneyin böbreği, bu şekeri ortadan kaldırmak ve bir bağışıklık sistemi saldırısını önlemek için tasarlanmış, genetiği değiştirilmiş bir hayvandan geldi.

Üç gün boyunca, yeni böbrek kan damarlarına bağlandı ve araştırmacıların domuzun organına erişmesi için vücudun dışında tutuldu.

Test sonuçları normal çıktı. Böbrek, normal bir insan böbreğinden beklenebilecek miktarda idrar üretti ve insan organizması tarafından reddedilmedi. 

Çalışmayı yöneten organ nakli cerrahı Dr. Robert Montgomery'ye göre, kadının anormal kreatinin seviyesi - zayıf böbrek fonksiyonunun bir işareti - nakilden sonra normale döndü.

Araştırmacılar, onlarca yıldır hayvan organlarını nakil için kullanmak üzerinde çalışıyorlar. Ancak insan bedeni tarafından anında reddedilmenin nasıl önlenebileceğinin gizemiyle karşı karşıya kaldılar.

Montgomery'nin ekibi, domuzlarda reddi tetikleyen bir karbonhidrat için genin kapatılmasının, sorunu ortadan kaldıracağını teorileştirdi. Bu alfa-gal adı verilen bir şeker molekülüdür.

GalSafe adı verilen genetiği değiştirilmiş domuzlar, Aralık 2020'de ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından et alerjisi olan kişiler için bir gıda ve potansiyel bir ilaç kaynağı olarak kullanılmak üzere onaylandı. İnsanlarda kullanılmadan önce domuzlardan geliştirilen tıbbi ürünler hala özel onay gerektiriyor.

Dünyada her yıl 2,5 milyon kişi kronik böbrek hastalığı nedeniyle yaşamını yitiriyor. Başarılı deney, organ kıtlığı sorununun yakın gelecekte çözülebileceğine dair umut veriyor.