ABD ve Çin’den sonra Avrupa da Ay’a gitmek istiyor
Avrupa Uzay Ajansı ve ArianeGroup, 2025’ten önce Ay’a gitme olasılığını incelediklerini açıkladı.
Avrupa Uzay Ajansı ve ArianeGroup, 2025’ten önce Ay’a gitme olasılığını incelediklerini açıkladı.
ArianeGroup Yürütme Başkanı André-Hubert Roussel, “Genel olarak insanlığın geleceği için uzayın fethinin önemli olduğuna ikna oldum” dedi. Ay’a yolculuk Avrupa açısından bir ilk olacak.
Fırlatma aracı şirketi ArianeGroup patronu, “Ay’a geri dönüş mümkündür” dedi.
Avrupa Uzay Ajansı’nın (AUA) insani ve robotik keşif branşı müdürü David Parker, “Bu çalışma, Avrupa’yı gelecek on yıl içerisinde keşif alanında küresel ölçekte büyük bir ortak yapmak için AUA’nın genel planının bir parçasıdır” dedi.
Parker, uzay kaynaklarının kullanımının, Ay’ı kalıcı bir keşfi için kilit önemde olabileceğini ifade etti.
AUA’nın patronu Jan Woerner, 2015’te yaptığı bir açıklamada Dünya’nın etrafındaki yörüngede olan Uluslararası Uzay İstasyonu’nun yerine “kalıcı bir Ay köyü” kurulmasını önermişti.
Ay’da özellikle bazalt ve helyum 3 gibi kaynaklar var. Helyum 3, Dünya’da nadiren bulunuyor. Teorik olarak bu kaynağın Dünya’da enerji üretiminde kullanılabileceği belirtiliyor.
Ay’a ilk insan 1969’da ABD tarafından gönderilmişti. 2019’da bu adımın 50’nci yıldönümü kutlanacak.
Şimdiye kadar sadece üç ülke, Dünya’ya 384 bin kilometre mesafedeki Ay’a iniş yapabildi. Bunlar Rusya, ABD ve Çin olarak dikkat çekiyor. Çin, Ocak ayı başında Ay’ın karanlık yüzüne ilk sonda indiren ülke oldu. Pekin, böylece uzay gücü statüsünü doğrulamış oldu.
ABD ve Rusya’nın yanısıra, Hindistan ve İsrail de uzay konusunda yarışa dahil oldu.