ESA bu anlaşma için 93 milyon euro yatırım yaptı. ClearSpace isimli şirketle yapılan anlaşma çerçevesinde ilk görev 2025 yılında başlayacak. İlk iş olarak eski bir Avrupa füzesi olan Vaga'dan kalma bir parça toplanacak. Vespa adı verilen atık 112 kilogram ağırlığında. 2013 yılında, Dünya'ya 800 kilometre mesafede yörüngeye bırakıldı.
Bu misyon, yörüngede temizlik konusunda dünyada bir ilki ifade ediyor. 22 ülkenin üyesi olduğu ESA, ilk kez küçük bir start-up ile bu boyutta bir anlaşma yapılmasının da bir ilk olduğuna dikkat çekti.
Lozan Federal Politeknik Okulu'ndan çıkan ClearSpace şirketi, ESA üyesi sekiz ülkeden gelen 20 dolayında şirketten katkı aldı. Bu ülkeler İsviçre, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Birleşik Krallık, İsveç, Portekiz ve Romanya olarak dikkat çekiyor.
Şirket, 500 kiloluk bir temizleyici uydu kuracak. Bu uydu, ilk etapta Vespa'nın hızını değerlendirecek. Bir sonraki aşama hedefi yakalamak ve yörüngeden çıkarmak olacak. Vespa böylece uydusu ile birlikte atmosferde parçalanacak.
60 yıla yakın bir süredir uzayda faaliyetler yapılıyor. Şimdiye kadar 5500'ü aşkın kez uzaya uçuş yapıldı. Dünya'nın etrafında boyutları 10 santimetreden büyük olan 42 bin nesne dönüyor. Bunlar yörüngede kalan eski füzeler, uydu parçaları ya da operasyonel olmayan bir bütün halindeki uydulardan oluşan bir atık bulutu oluşturuyor.
Saatteki hızı 28 bin kilometreye çıkan bu atıklar, operasyonel uydularla çarpışma konusunda ciddi bir tehdit oluşturuyor. Böyle bir durumda ortaya çıkacak zincirleme reaksiyonun kontrol edilemez hale gelmesinden endişe ediliyor.