Ay’a yolculukta sıra Hindistan’da

Hindistan uzay ajansı, Ay’a iniş yapmak üzere 15 Temmuz’da Chandrayaan-2 füzesini fırlatmayı öngörüyor. Aracın, 6 Eylül’de Ay’a inmesi planlanıyor.

Hindistan, Ay’a araç gönderen dünyanın dördüncü ülkesi olacak. Daha önce ABD, Rusya ve Çin bu hedefi gerçekleştirmişti.

Hindistan açısından da geriye sayım başladı. Hindistan uzay ajansı (Indian Space Research Organisation, Isro), 12 Haziran’da yaptığı bir açıklamada Ay’ı keşfetmek amacıyla 15 Temmuz sabahı saat 02.51’de füze fırlatacaklarını bildirdi.

Hint basını, yeni füze ve ekipmanlarının görüntülerini de yayınladı. Uzay ajansına göre araç, 6 Eylül'de Ay’a iniş yapacak. İlk fotoğrafların da inişten 15 dakika sonra Dünya’ya ulaşması bekleniyor.

Chandrayaan-2 (Ay aracı) olarak adlandırılan bu misyon, Hindistan’ın uzaya yönelik şimdiye kadarki en büyük hedefi olarak dikkat çekiyor.

ISRO, 2014 yılında Mars gezegeni etrafındaki yörüngeye bir uzay sondası göndermeyi başarmıştı. 2008 yılında da, Ay’ın etrafına ilk araç gönderilmişti. İki yıl Ay yörüngesinde kalması planlanan araç, başarısız olmuş, 10 ay kalabilmişti.

Dünyanın tek doğal uydusu olan Ay’a ABD’nin insan göndermesinden 50 yıl sonra, Hindistan Ay’da su bulmayı umuyor. Bununla birlikte 14 günlük insansız Ay ziyaretinde bir dizi deney yapılması öngörülüyor.