Ay’da düşünülenden çok daha fazla su var
Amerikan uzay araştırmacılarının bir çalışmasına göre, Dünya’nın uydusu Ay’da tahmin edilenden çok daha fazla su bulunuyor.
Amerikan uzay araştırmacılarının bir çalışmasına göre, Dünya’nın uydusu Ay’da tahmin edilenden çok daha fazla su bulunuyor.
Kaliforniya Üniversitesi bilim insanlarınca yapılan bir araştırmada, Ay’ın güney kutbunun Güneş Sistemi’nden en uzak kısımları olması itibariyle büyük oranda karanlığa gömülü olduğuna dikkat çekiliyor. Ay’ın bu kısımlarının tıpkı Merkür’de olduğu gibi büyük buzulları barındırabileceği vurgulanan araştırmada, 2009 yılında LCROSS adlı bir uzay aracının burada az miktarda su bulunduğunu tespit ettiği hatırlatıldı.
Ay’ın güney kutup bölgesinde su bulunduğuna dair bir kanıt da Hindistan tarafından gönderilen Chandrayaan-1 adlı uzay aracının aktardığı görüntülerle ortaya konmuştu.
MERKÜR’DEKİ KRATERLERLE BENZERLİK İÇERİYORLAR
Amerikan araştırmacılar ise, Ay’da bulunan 12 bin kadar krater ile Merkür’deki 2 bin kadar kraterin görüntülerini inceledi. Zira daha önceki yıllarda incelenen Merkür’deki kraterlerin ciddi oranda su barındırıyor olduğu sonucuna ulaşılmıştı.
Uzmanlar, Ay ile Merkür yüzeylerindeki kriterlerin çevresel ve morfolojik olarak benzerlikler içerdiğine dikkat çekerken, bunun Ay’daki kraterlerin daha kalın su buzulları barındırdığına kanıt olabileceğinin altını çizdiler. Ay yüzeyindeki buzullarda toplamda 100 milyon tona kadar suyun olabileceği de tahmin ediliyor.
BİRKAÇ BİN YIL İÇİNDE TÜKENEBİLİR
Ay’ın yüzeyindeki su üzerine daha önce NASA tarafından bazı araştırmalar yapılmıştı. Her ne kadar burada su bulunsa da başta meteor çarpmaları veya rüzgarlar neticesinde yavaş da olsa bu sular yerinden oluyor. Buz halindeki suların kaybolmasının ise daha yavaş olduğu ancak çarpmalar veya rüzgarlar nedeniyle açığa çıkmalarıyla güneş ışınlarına maruz kalarak yok olduğu sanılıyor.
NASA uzmanları, Ay yüzeyindeki suların tümünün önümüzdeki birkaç bin yıllık dönemde tamamen tükeneceğini düşünüyor.