Ay ve Mars’ın yeni yolcuları kadınlar olacak

Amerikan Uzay Ajansı NASA, Ay’ın bundan sonraki ilk ziyaretçilerinin kadınlar olacağını belirtirken, Mars’a ayak basacak ilk kişinin de muhtemelen kadın olacağını açıkladı.

NASA yöneticisi Jim Bridenstine, Amerikan radyosu WNYC’nin Science Friday programına verdiği mülakatta, “Ay’a gidecek bir sonraki kişinin bir kadın olması muhtemeldir. Mars’a ilk gidecek kişi de muhtemelen bir kadın olacak” dedi.

NASA yöneticisi, 29 Mart’ta tarihte ilk kez iki kadın astronotun Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan itibaren bir sorti yapacağını bildirdi. Şimdiye kadar yüzde 100 kadınlardan oluşan sorti yapılmamıştı. Kadın astronotlar, Anne McClain ve Christina Koch, istasyondan çıkarak bakım operasyonu gerçekleştirecekler.

Bridenstine, “İlk kadının Ay’a ayak basmasını sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.

1963’te Sovyet Valentina Tereşkova’dan bu yana çok sayıda kadın uzaya gitti. NASA bünyesinde bugün çok sayıda kadın astronot bulunuyor. Ancak 1969 ile 1972 arasında Apollo misyonu kapsamında Ay’da yürüyen 12 astronotun tümü erkekti. O tarihlerden bu yana Ay yüzeyine bir daha insan gönderilmedi.

NASA mevut durumda, tüm zamanların en güçlü füzesi olarak değerlendirilen Space Launch System (SLS) ile Orion olarak adlandırılan bir kapsül inşa ediyor. Bu proje ile 2018 yılında Ay’a yeniden insan gönderilmesi amaçlanıyor. Mars’a ise 2030’lu yıllarda insan gönderilmesi öngörülüyor.