Bilim insanları evrenin başlangıcını görmenin yolunu buldu
İngiltere’de bir grup bilim insanı evrenin geçmişine ışık tutacak yeni bir gözlem metodu buldu.
İngiltere’de bir grup bilim insanı evrenin geçmişine ışık tutacak yeni bir gözlem metodu buldu.
Evrenin derinliklerine bakmak, bilim insanlarının etkili bir şekilde zamanda geriye yolculuk yapmalarını sağlıyor. Uzak galaksilerden Dünyamıza ulaşan ışık evrenin bu bölümünün çok uzak geçmişteki durumunu gösteriyor.
Ancak bu tür gözlemler yapmak oldukça zor. Dünyamıza ulaşan görüntü bir sis bulutuyla kaplı ve hidrojen bulutlarının yanı sıra bilim insanlarının şu anda aradıkları uzak sinyallerin önüne geçebilecek diğer sinyallerden kaynaklanan bozulma görüntülemeyi engelliyor.
Cambridge Üniversitesi'nden araştırmacılar, tüm bu gürültüyü görmelerini ve gerçekten aradıkları nesneleri bulmalarını sağlayacak yeni bir yöntem bulduklarını açıkladı.
Gökbilimciler bu tekniği kullanarak ilk yıldızları hidrojen bulutlarıyla etkileşim halindeyken gözlemleyebilecekler. Bilim insanları bunu, bir manzaranın siste nasıl göründüğüne bakarak o manzarayı anlamaya benzetiyor.
Yeni metodolojiyi oluşturmak için bilim insanları farklı alanlardan bir dizi tekniği bir araya getirdi. Bu yöntem, kozmolojik sinyalleri parazitlerden ayırarak ikisini birbirinden ayırmalarına ve araştırmacıların uzay nesnelerini özel olarak analiz etmelerine olanak sağlıyor.
Bilim insanları, Kozmik Hidrojen Analizi için Radyo Deneyi ya da REACH deneyinden ilk sonuçları aldığımızda bunun daha iyi gözlemler yapmamızı sağlayacağını umuyor.
Makalenin başyazarı Cambridge Cavendish Laboratuvarı'ndan Eloy de Lera Acedo, "İlk yıldızlar oluştuğunda Evren çoğunlukla boştu ve çoğunlukla hidrojen ve helyumdan oluşuyordu. Yerçekimi nedeniyle elementler sonunda bir araya geldi ve ilk yıldızları oluşturan nükleer füzyon için koşullar uygun hale geldi. Ancak etrafları ışığı çok iyi emen nötr hidrojen bulutlarıyla çevriliydi, bu nedenle bulutların arkasındaki ışığı doğrudan tespit etmek ya da gözlemlemek zor."
Yeni yöntem, 'REACH: Kozmik Hidrojenin Analizi için Radyo Deneyi' başlıklı Nature Astronomy dergisinde yayınlandı.