Bir göktaşında yaşam için gerekli elementler bulundu

Dünyadaki yaşamın temel elementleri olan amino asitler bir göktaşından alınan eşantiyonlarda keşfedildi.

Japon uzay sondası tarafından bir göktaşı üzerinden alınan örneklere ilişkin sonuçlar açıklandı.

Okayama Üniversitesi tarafından yönetilen araştırmanın sonuçları Japon bir bilim dergisinde yayınlandı.

Araştırma, Ryugu adı verilen asteroidden gelen bu amino asitler ve diğer organik materyallerin "Dünya'daki yaşamın kökenine dair ipuçları verebileceğine” işaret ediyor.

Araştırmaya göre, "Protein oluşturabilen amino asitlerin keşfi önemli, çünkü Ryugu, meteoritlerin aksine Dünya'nın biyosferine maruz kalmamış.”

Araştırmacılara göre bu nedenle, "onların tespit edilmesi, Dünya'daki bu temel yaşam tuğlalarının en azından bir kısmının uzay ortamlarında oluşmuş olabileceğini kanıtlıyor.”

Araştırmacılar, Hayabusa-2 Japon sondası tarafından alınan 5,4 gramlık kaya ve siyah toz eşantiyonunda 23 farklı tip amino asit tespit edildi. Uzay sondası, altı yıllık bir görevden sonra 2020 yılı sonu geri dönmüştü.

Ryugu asteroidi 1999 yılında keşfedildi. Dünya’ya en az 300 milyon kilometre mesafede bulunuyor ve 900 metre çapında büyüklüğe sahip.

Bilim insanları, asteroit materyalinin bir kısmının güneş sistemimizin doğumundan yaklaşık beş milyon yıl sonra oluştuğuna ve 100 santigrat derecenin üzerinde ısıtılmadığını düşünüyor.