Bitkiler stres altında ultrason yayıyor
Tel-Aviv Üniversitesi’nin bir araştırmasına göre bitkiler, stres altındayken kulaklarımızla duyamayacağımız bir ultrason yayıyorlar.
Tel-Aviv Üniversitesi’nin bir araştırmasına göre bitkiler, stres altındayken kulaklarımızla duyamayacağımız bir ultrason yayıyorlar.
Amerikan Cell dergisinde yayınlanan araştırma, bazı mahsullerin izlenmesinde ilerlemelere kapı açıyor.
Tel-Aviv Üniversitesi bilim insanları, domates ve tütün bitkilerinin yaydığı ultrasonları yakaladı.
Bu bitkiler tam sağlıklı olduklarında, doğada oldukça sessizler anca susuz kalmış veya zarar görmüş bitkiler çok daha fazla ses üretiyorlar.
Araştırmaya göre tütün de aynı stresle karşı karşıya kaldığında domatesten daha yoğun sesler çıkarıyor.
Bitkilerde stresin etkileri renk, koku veya şekil değişikliği olarak kendisini gösteriyor.
Araştırma ekibi bir öğrenme algoritması sayesinde, stresin doğasını (su eksikliği veya yaralanma) bitkilerde henüz görünür olmadan önce ayırt edebildi.
Bu çalışma, belirli mahsullerin izlenmesinde ilerlemelere kapı açarken, çalışmanın özellikle suyu daha verimli yönetmek için kullanılabileceği belirtiliyor.
İnsan türü bu sessiz çığlıkları duymazken, bazı memeliler ve böcekler bu iletişime karşı hassas görünüyor. Bilim insanları bu bitki dilinin hacminin insanlar arasındaki bir konuşma ile karşılaştırılabileceğini kaydediyor.
Ultrasonlar karşısında duruma göre memeliler bitkinin yaralarından sorumlu olan parazitleri yemeye gelebiliyor veya böcekler can çekişen bir bitkinin üzerine yumurtalarını bırakmamaya özen gösteriyorlar.