Biz ölürken ne olur?

Bilim insanları tarafından ölmekte olan bir beynin kaydı, hafıza geri alma alanında beklenmedik aktiviteyi ortaya çıkardı.

Bilim insanları tarafından ölmekte olan bir beynin ilk kez kaydedilmesi, biz ölürken insan beynine ne olduğunu anlamamızı sağladı.

Frontiers in Aging Neuroscience dergisinde yayınlanan araştırma, hayatın ölümden önce gözlerimizin önünden geçebileceğini öne sürdü.

Bu keşif tamamen tesadüfen yapıldı. 

Sinirbilimciler, epilepsi geliştiren 87 yaşındaki bir hastanın beyin dalgalarını ölçüyordu, ancak hasta süreç sırasında kalp krizi geçirdiğinde, bilim insanlarına ölmekte olan bir insan beyninin beklenmedik bir kaydını verdi.

Kayıt, hafıza geri alma alanında beklenmedik beyin aktivitesini ortaya çıkardı ve bu, ölmeden önce hayatımızı son bir kez hatırlayabileceğimizi düşündürdü.

Araştırmanın ortak yazarlarından Dr Ajmal Zemmar, hastanın beynine kan gelmeden 30 saniye önce beyin dalgalarının "konsantrasyon, rüya görme veya anıları hatırlattığını söyledi.

Dr Zemmar, "Bu, muhtemelen hayatta deneyimlediğimiz anıların son bir geri dönüşü olabilir ve ölmeden önceki son saniyelerde beynimizde tekrar ederler" dedi.

Dr Zemmar, Frontiers Science News'e verdiği demeçte, "Hafızanın geri çağrılmasıyla ilgili salınımlar üreterek, beyin, ölüme yakın deneyimlerde bildirilenlere benzer şekilde, ölmeden hemen önce önemli yaşam olaylarının son bir hatırlamasını oynuyor olabilir" diye konuştu.