Bugüne kadarki en eski göktaşı tespit edildi

Cezayir’de bulunan ve 4,5 milyar yıl yaşında olduğu tahmin edilen bir meteorit, bugüne kadar tespit edilen en yaşlı göktaşı olma niteliğinde.

Ülkenin güneybatısındaki Adrar bölgesinde keşfedilen bir meteorit (göktaşı) üzerinde yapılan incelemeler, oldukça eski bir göktaşının bulunduğunu gösteriyor.

DÜNYA’DAN DAHA ESKİ

Proceedings of the National of Sciences’ta yayınlanan bir araştırmada, ‘EC 002’ adı verilen göktaşının en az 4 milyar 543 milyon yıl yaşında olduğu bilgisi paylaşıldı. Araştırmayı yürüten uzmanlara göre, söz konusu göktaşı Güneş Sistemi’nin oluştuğu ilk bir milyon yıl içinde ve henüz Dünya oluşmadan önce oluştu.

Mayıs 2020’de Adrar bölgesinde keşfedilen EC 002’nin proto-gezegen olarak adlandırılan oluşum aşamasındaki mini gezegenlerden birinden koptuğu tahmin ediliyor. Söz konusu proto-gezegenin ise oluşumunu tamamlayamadan daha büyük gezegenler nedeniyle parçalara ayrıldığı düşünülüyor. Bu gezegenin ise yaklaşık yüz kilometre büyüklüğünde olduğu tespit edildi. 

EC 002’nin 4,5 milyar yıl boyunca uzayda dolaştığı ve günümüzden en az 100 yıl kadar önce Cezayir’e düştüğü de tahmin ediliyor.