Cerrahlar ilk kez domuz kalbini insana nakletti

Operasyon, ilk kez bir hayvan kalbinin, anında reddedilmeden bir insanın içinde çalışmaya devam edebileceğini gösterdi.

Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi, Amerikalı cerrahların genetiği değiştirilmiş bir domuzdan bir insan hastaya başarılı bir şekilde kalp naklettiklerini duyurdu. Kurumdan yapılan açıklamada, Cuma günü gerçekleştirilen operasyonun ilk kez bir hayvan kalbinin bir insanın içinde hemen reddedilmeden çalışmaya devam edebileceğini gösterdiği belirtildi.

Ameliyatın gerçekten işe yarayıp yaramadığını bilmek için çok erken olsa da, hayat kurtaran nakiller için bir gün hayvan organlarını kullanma konusunda onlarca yıl süren arayışın bir adımını işaret ediyor. 

57 yaşındaki Maryland tamircisi olan hasta David Bennett, deneyin işe yarayacağının garantisi olmadığını biliyordu, ancak ölüyordu, insan kalp nakli için uygun değildi ve başka seçeneği yoktu.

Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden yapılan açıklamaya göre, ameliyattan bir gün önce Bennett, “Ya öl ya da bu nakli yap. Ben yaşamak istiyorum. Bunun karanlıkta bir atış olduğunu biliyorum ama bu benim son seçimim" dedi.

Bennett yeni kalbine yardım etmek için bir kalp-akciğer makinesine bağlıyken kendi başına nefes alabildi. Ancak önümüzdeki birkaç hafta kritik olacak.

Nakil için bağışlanan insan organlarının büyük bir sıkıntısı var, bu da bilim insanlarını bunun yerine hayvan organlarını nasıl kullanacaklarını bulmaya yöneltiyor. Ülkenin nakil sistemini denetleyen Birleşik Organ Paylaşımı Ağı'na göre, geçen yıl ABD'de rekor bir sayı olan 3 bin 800'den fazla kalp nakli yapıldı.

Maryland Üniversitesi'nin hayvandan insana nakil programının bilimsel direktörü Dr. Muhammad Mohiuddin, “Bu işe yararsa, acı çeken hastalar için bu organlardan sonsuz bir tedarik olacak” dedi.

Ancak bu tür transplantasyonlara yönelik önceki girişimler, büyük ölçüde hastaların vücutları hayvan organını hızla reddettiği için başarısız oldu. Özellikle 1984'te ölmekte olan bir bebek olan Baby Fae, babun kalbiyle 21 gün yaşadı.

Bu seferki fark; Maryland cerrahları, hücrelerindeki aşırı hızlı organ reddinden sorumlu olan bir şekeri çıkarmak için gen düzenlemesi geçirmiş bir domuzun kalbini kullandılar. Birkaç biyoteknoloji şirketi insanlara nakil için domuz organları geliştiriyor.

New York'taki araştırmacılar, daha geçen Eylül ayında, bu tür domuzların hayvandan insana nakiller için umut vaat edebileceğini öne süren bir deney yaptılar. Doktorlar geçici olarak bir domuzun böbreğini ölen bir insan vücuduna bağladılar ve çalışmaya başlamasını izlediler.

https://anfturkce.com/bIlIm-teknIk/Insanlara-domuz-bobregi-nakledildi-162505

NYU Langone Health'de bu çalışmayı yöneten Dr. Robert Montgomery, bir açıklamada, "Bu gerçekten dikkate değer bir atılım. Ben de genetik bir kalp rahatsızlığı olan bir kalp nakli alıcısı olarak, aileme ve sonunda bu buluş sayesinde kurtulacak olan diğer hastalara verdiği umut beni çok heyecanlandırıyor” dedi.

Domuz kalp kapakçıkları da insanlarda onlarca yıldır başarıyla kullanılıyor.

Yaklaşık 110 bin Amerikalı şu anda organ nakli bekleme listesinde ve ülkede her yıl organ nakline ihtiyaç duyan 6 binden fazla insan ölüyor.