Cüce gezegen sayesinde 9’uncu gezegen bulunabilir

İlk kez 2015 yılında keşfedilen bir cüce gezegenin, Güneş Sistemi içerisinde olduğu varsayılan 9’uncu gezegenin varlığının tespitinde önemli bir aşama olduğu duyuruldu.

Güneş etrafındaki döngüsünün 40 bin yılı bulduğu tahmin edilen bir cüce gezegenin varlığı 2015 yılında tespit edilmişti. Ancak gezegenin tüm özelliklerinin tespiti için oldukça yavaş ilerleyen döngüsünün takip edilmesi gerekiyordu.

Uluslararası Astronomi Birliği (IAU)’ya bağlı Minor Planet Center tarafından yapılan açıklamaya göre, ‘2015 TG387’ adı verilen cüce gezegenin varlığı resmen onaylandı.

Çapı sadece 300 kilometre olan bir cüce gezegenin Dünya’ya olan uzaklığının Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığından 80 kat daha fazla olduğu tespit edildi. 2015 TG387’nin üzerinde bulunduğu yörüngenin büyüklüğü sayesinde bu uzaklığın 2300 kata kadar çıkabildiği belirlendi.

Sadece 300 kilometrelik çapı nedeniyle cüce gezegen olarak kabul edilen 2015 TG387’nin Güneş etrafındaki döngüsünün ise 40 bin yılı bulduğu anlaşıldı.

Cüce gezegenin bulunduğu yörüngenin büyüklüğünü hesaba katan uzmanlar, bu sayede Güneş Sistemi’nde henüz tespit edilemeyen 9’uncu gezegenin yerinin de bulunabileceğini varsayıyor. ‘Planet 9’ veya ‘Planet X’ olarak adlandırılan bu gezegenin 2015 TG387’nin de aralarında olduğu diğer uzay cisimleriyle aynı yönde dönen bir gezegen olabileceği tahminler arasında.

Ancak bu gezegenin cüce gezegenler ile diğerlerinin döngüsünü düzenleyen bir stabilizatör olabileceği de varsayılıyor. Planet 9 adı verilen ve henüz bulunamayan gezegenin Dünya’dan birkaç kat daha büyük olduğu sanılıyor.