Dayanıklı bakteriler AB'de 33 bin ölüme yol açtı
Yapılan bir araştırmaya göre, Avrupa Birliği’nde 2015 yılında 33 bin kişi antibiyotiklere karşı dayanıklı olan bakteriler nedeniyle hayatını kaybetti.
Yapılan bir araştırmaya göre, Avrupa Birliği’nde 2015 yılında 33 bin kişi antibiyotiklere karşı dayanıklı olan bakteriler nedeniyle hayatını kaybetti.
Araştırma The Lancet Infectious Diseases dergisinde yayınlandı. Avrupalı araştırmacıların hesaplarına göre antibiyotiklere dayanıklı bakteriler, Avrupa Birliği’nde onbinlerce kişinin ölümüne neden oldu.
Bakterilerin sadece 2015 yılı içerisinde 617 bin 689 kişiye bulaştığı hesaplanırken, 33 bin 110 kişinin ölümünden çok dayanıklı bakteriler sorumlu tutuldu.
Bu bakterilerin etkisi, aynı dönem içerisinde grip, tüberküloz ve AİDS virüsünün yol açtığı ölümlerle eş değerde olduğu kaydedildi.
Ölümlerin çoğu 12 aydan küçük çocuklar ve 65 yaş üstündekileri ilgilendiriyor. Ölümlerin en fazla İtalya ve Yunanistan’da yaşandığı belirtildi. İtalya tek başına, dayanıklı bakterilerin sorumlu olduğu ölümlerin üçte birinden fazlasını barındırıyor.
Doktorlar düzenli bir şekilde antibiyotiklerin aşırı tüketimin yol açtığı tehlikeler konusunda uyarıyor. Aşırı kullanım, bakterileri daha dayanıklı hale getiriyor.
Avusturyalı bir ekip Eylül 2018’de bilinen tüm ilaçlara dayanıklı Staphylococcus epidermidis adlı bir bakterinin yaygınlaştığı konusunda uyarmıştı. Bu bakterinin ağır hastalıklar veya ölüme yol açabileceği ifade edilmişti.
Araştırmacılar, bakterilerin antibiyotiklere direncinin hesaba katılmasının aciliyet arz ettiğini belirterek, başka hastalıkları olan hastalara alternatif tedavilerin öngörülmesi gerektiğini kaydediyor.