Dünyanın beşinci bir tabakası olabilir
Bugüne kadar toplamda 4 olarak bilinen dünyanın farklı tabakalarının beş tane olabileceğine dair bir araştırma yayınlandı.
Bugüne kadar toplamda 4 olarak bilinen dünyanın farklı tabakalarının beş tane olabileceğine dair bir araştırma yayınlandı.
Journal of Geophysical Research adlı dergide yayınlanan bir araştırmaya göre, dünyanın çekirdeğinde beşinci bir katman daha olabilir. Bugüne kadar bilinen ‘yer kabuğu’, ‘manto’, ‘dış çekirdek’ ve ‘iç çekirdek’ gibi dıştan içe doğru ilerleyen tabakalara bir yenisi ekleniyor.
Joanne Stephenson adlı bilim insanının yönettiği araştırma kapsamında yeni bir algoritma sayesinde son on yıllarda meydana gelen sismik değişiklikler incelendi. Burada elde edilen veriler daha sonra dünyanın bilinen mevcut modeliyle karşılaştırıldı. Bunun sonucunda ise gerçekte beşinci bir tabakanın olmasının daha gerçekçi bir ihtimal olduğu kanısına varıldı.
Dünyanın iç tabakalarının beş adet olabileceğine dair on yıllardır tezler ileri sürüldüğünü hatırlatan Joanne Stephenson, bugüne kadar sürülen tezlerin bilimsel olarak çürütüldüğünü hatırlattı. Stephenson, bu sorunu aşmak için dünyanın bilinen en içteki tabakası ‘iç çekirdeğin’ binlerce modelinin yeniden irdelendiğini belirtti.
Araştırmaları sonucu tespit ettiklerini düşündükleri beşinci tabakanın ‘dünyanın oluşum tarihinin’ önemli kanıtlarından olabileceğini vurgulayan Stephenson, yer altındaki demir katmanlarının oluşumundaki bir değişime dair kanıtlar bulduklarını da ifade etti.
Ancak keşfedildiği düşünülen beşinci tabakanın nasıl oluştuğuna dair henüz bir bilgi bulunmuyor. Bunun için ise daha detaylı çalışmaların yapılacağı da bildirildi.
Yeryüzünün altındaki tabakalar sırasıyla ‘yer kabuğu’, ‘manto’, ‘dış çekirdek’ ve ‘iç çekirdek’ olarak biliniyor. Yeni bulunan tabakanın dünyanın en iç merkezinde bulunan iç çekirdeğin bir iç tabakası olabileceği de tahmin ediliyor.
4,5 milyar yaşındaki dünyanın oluşum aşamaları araştırılmaya devam ediliyor. Aralık ayında yayınlanan bir araştırma, dünyanın oluşumundan sonraki ilk 500 milyon yılda birçok kıtanın oluştuğu ve yok olduğu belirtilmişti.