Dünya nüfusunun yüzde 14’ü Lyme hastalığına yakalandı
Yapılan bir araştırmaya göre dünya nüfusunun yüzde 14’ünden fazlası Lyme hastalığı geçirdi.
Yapılan bir araştırmaya göre dünya nüfusunun yüzde 14’ünden fazlası Lyme hastalığı geçirdi.
Lyme hastalığı, keneler yoluyla taşınan dört ana bakteri türünden birinin enfeksiyonu sonucunda oluşuyor.
Borrelia burgdorferi bakterisinden kaynaklanan Lyme hastalığı nadiren ölümcül olurken, enfekte bir kene tarafından ısırılan kişilerde genellikle kızarıklık gelişiyor, kas ve eklem ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma gibi grip benzeri semptomlar görülüyor.
Bakteriyi taşıyan keneler yoğunlaştığından, çimenli ve yoğun ormanlık alanlarda yaşayanlar veya buralarda zaman geçirenlerin bu hastalığa yakalanma riski daha yüksek.
BMJ Global Health dergisinde yayınlanan araştırmaya göre orta Avrupa yüzde 20 ile en yüksek bulaşma oranına sahip.
Kırsal alanlarda yaşayan 50 yaşın üzerindeki insanlar daha yüksek risk altında bulunuyor.
Araştırmacılar mümkün olan 4 bin 196 araştırmadan uygun olan 137’sini belirlerken, bunlardan 89’unun verilerini bir araya getirdiler.
Toplamda yaklaşık 160 bin katılımcının yüzde 14.5'inde kanda Borrelia burgdorferi (Bb) bakterisine karşı antikorlar bulundu.
Dünya nüfusunun yüzde 14’ünden fazlasının Lyme hastalığına yakalandığı sonucuna varan araştırmacılara göre, orta Avrupa’dan sonra antikor değerinin en yüksek olduğu bölgeler yüzde 15,9 ile Doğu Asya, yüzde 13,5 ile Batı Avrupa ve yüzde 10,4 ile Doğu Avrupa. Karayipler ise yüzde 2 ile antikor taşıyanların en düşük olduğu bölge olarak dikkat çekiyor.
Araştırmacılar bu artışı, iklim değişikliği, hayvan göçü ve "evcil hayvanlarla giderek daha sık temas" nedeniyle yazların daha uzun ve kurak geçmesiyle açıklıyor.