Dünyada maksimum yaşam ihtimali 1 milyar yıl

Yapılan son bir araştırma, 4,5 milyar yıllık dünyamızda 1 milyar yıl sonra oksijenin tükenmesiyle yaşamın da yok olacağını gösteriyor.

Dünyadaki yaşamın er ya da geç bir gün son bulacağı tüm bilim insanlarınca kabul gören bir öngörü olsa da bunun ne zaman gerçekleşeceği sorusuna farklı cevaplar veriliyor. Japon ve Amerikan bilim insanlarınca yapılan ve Nature Geoscience dergisinde yayınlanan bir araştırmada, bu sonun önümüzdeki 1 milyar yılda gerçekleşeceği savunuluyor.

FOTOSENTEZ OLMAYINCA OKSİJEN TÜKENECEK

Araştırmada, günümüzde atmosferde beşte bir kadar oranda bulunan oksijenin tükenmesi nedeniyle yaşam son bulabilir. Oksijenin, oluşumu için gerekli olan fotosentezin olmamasıyla nedeniyle tükeneceği varsayılıyor. Fotosentez, yaprakları yeşil olan bitkilerde organik besin oluşturması olarak biliniyor.  Yeşil yapraklarda klorofil mevcut. Düzenli su ihtiyacını karşılayan ve güneş enerjisinden faydalanan bitkiler, klorofil aracılığıyla bu enerji aracılığıyla karbondioksit ve suyu basit şekerlere ve oksijene dönüştürüyorlar.

KARBONDİOKSİT AZALINCA FOTOSENTEZ OLMAYACAK

Fotosentezin yok olmasına yol açacak olan ise Güneş’in ‘yaşlanmasıyla’ birlikte dünyanın giderek daha fazla güneş enerjisine maruz kalması ve sonrasında yaşanacaklar olacak. Yoğun güneş enerjisine maruz kalınmasıyla birlikte granit ve bazalt gibi birçok karbondioksit deposu olan silikatlı kayaçlardaki karbondioksit oranı da düşecek. Fotosentezin mümkün olmamasıyla birlikte oksijen de tükenmiş olacak.

Fotosentezin azalması oksijenin azalmasını, tümüyle mümkün olmaması ise oksijen üretiminin durmasını beraberinde getireceğinden dünyada yaşam da son bulmuş olacak.

SU VE OKSİJEN İKİLİSİ OLMADAN YAŞAM MÜMKÜN MÜ?

Dünyadaki karbondioksit, oksijen, kükürt ve fosfor gibi elementlere dair kapsamlı ölçümlerin yapıldığı araştırma kapsamında dünyanın yaşanabilirliğinin azami süresi de belirlendi. Bu süre dünyanın oluşumundan bu yana toplam 7,2 milyar yıl olarak belirlenirken, bunun en fazla yüzde 20-30’luk bir döneminde oksijen varlığı söz konusu.

Araştırmada, oksijenin yok olmasından sonra da suyun dünyada var olmaya devam edeceği vurgulandı.

Bilim dünyası su ve oksijenin bir arada olmadığı bir ortamda yaşam aranmasının mantıklı olup olmadığı üzerine yıllardır tartışıyor. Örneğin Mars’ta oksijen yok ama halen yaşam olup olmayacağı kırmızı gezegende su bulunması ihtimali üzerinden yürütülüyor. Ocak ayında yayınlanan bir araştırmada, Mars’ta yapay stimülatörler yoluyla tarım ürünlerinin üretilebileceği savunulmuştu.