Çinli bilim insanları, 50 ile 25 milyon yıl önce yaşayan Afrika filinin dört katı büyüklüğünde olduğu tahmin edilen dev gergedanlara ilişkin kayıp halkayı oluşturabilecek Paraceratherium türünü tespit etti.
20-24 ton ağırlığında ve 7 metreden uzun boylu olduğu düşünülen dev gergedanlar dünyada yaşayan en büyük memeliler olarak da kabul ediliyor.
Oligosen dönemden kalma fosil ve dev gergedan kalıntısı, çoğunlukla Çin, Moğolistan, Kazakistan ve Pakistan'da bulundu. Devasa memelilerin seyrek ormanlara, nemli veya kurak koşullara iyi adapte olduğu düşünülüyor.
ÇİN’DE YENİ BİR GERGEDAN TÜRÜ BULUNDU
Asya ile Avrupa’nın deniz yoluyla ayrıldığı gerçekliğinden yola çıkarak Aşağı Oligosen döneminde dev gergedanların bölgeye nasıl dağıldığı inceleniyor, ancak Çin Bilimler Akademisi’nden Tao Deng’in liderliğindeki bir ekibin Çin’de yeni bir Paraceratherium türünün keşfini duyurması ile soruya yanıt da bulunmuş oluyor.
Bilim insanları 26,5 milyon yıllık mandibula ve iki torasik vertebraya sahip bir kafatasını buldu. Çin'in Gansu Eyaletinde, Tibet Platosu'nun kuzeydoğu sınırındaki bir havzada bulunan fosillerin, Paraceratherium linxiaense adlı ayrı bir türe ait olduğu tespit edildi.
Tao Deng ve ekibi, filogenetik analizinden sonra ve diğer türlerle karşılaştırarak, bu dev gergedanın diğerlerinden nispeten geç ayrılan (yaklaşık 32 milyon yıl önce) bir dala ait olduğunu tespit etti.
Tao Deng Tibet’in o zamanlar o zamanlar 2000 metrenin altındaki rakımı, nemli, tropik koşulları sonucunda dev gergedanların Thetis okyanusu kıyısı boyunca dağları geçerek serbest dolaşıp dağıldığını belirtiyor.