Ebola virüsüne karşı en önemli deney aşısı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) öncülüğünde 2015 yılında geliştirildi. Gine’de denenen aşının koruyucu nitelikte olduğu kanıtlandı ancak bu aşı virüs köklerinden sadece birine karşı etkili oluyor. Bu aşı mevcut durumda yeni bir salgınla karşı karşıya olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde kullanılıyor. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde en az 500 kişi Ebola salgınında hayatını kaybetti.
Amerikalı araştırmacılar tarafından keşfedilen yeni antikor ile Ebola virüsüne karşı daha ileri bir aşamaya gidilmek isteniyor. Bulunan antikor, virüs köklerinden üçüne karşı etkili bir aşı geliştirilmesini sağlayabilir.
Nature Structural and Molecular Biology dergisinde yer alan bir habere göre Ebola virüsünün bilinen beş kökü var. Bunlardan ikisi sadece insan olmayan primatlara hastalığın bulaşmasını sağlıyor.
New York’taki Albert Einstein College of Medicine’de immünoloji projesörü Kartik Chandran ve ekibi, virüsün “Achille topuğu”nu tespit etmeyi başlardı. Daha önce Ebola virüsünün iki kökünü nötralize etmesiyle tanınan antikoru inceleyen araştırmacılar, bu antikorun virüsün üçüncü kökünün savunmalarını da aşabildiğini ortaya koydu.
AFP’ye konuşan Kaliforniya’daki “La Jolla Institute for Immunology”den Erica Ollmann Saphire’e göre moleküler yapı, antikorun virüsün gizli bir noktasına ulaşmayı başardığını gösterdi.
Saphire, antikorun virüsün hayata geçirdiği tuzakları bozan bu stratejiyi kullanarak, Ebola virüsünün tüm çeşitleri açısından ortak olan bir hedefi etkili bir şekilde hedefleyebileceğini belirtti.
Ebola virüsü, hasta kişiler veya kısa bir süre ölmüş kişilerin vücut sıvıları ile en ufak temasta bulaşıyor. Salgın ve virüsün türüne göre, yüzde 30 ila 90 oranında ölümcül bir niteliğe sahip.