Elektronik sigara doğurganlığa da zarar veriyor

ABD’de yapılan bir araştırma, son yıllarda giderek ‘sigaraya alternatif’ olarak sunulan elektronik sigaraların kısırlığa yol açabileceğini gösteriyor.

The Endocrine Society adlı dergide yayınlanan araştırmada, klasik sigaraya karşı son yıllarda giderek daha fazla pazarlanan elektronik sigaraların doğurganlığa etkileri incelendi. Fareler üzerinde yapılan deneyler sonucu elektronik sigaraların doğurganlığı geciktirdiği ortaya çıktı.

GEBELİĞİ VE FÖTÜSÜN GELİŞİMİNİ GECİKTİRİYOR

4 ay boyunca haftada 5 kez elektronik sigara dumanına maruz bırakılan farelerin gebeliğini geciktirdiği sonucuna varıldı. Ayrıca araştırmaya göre geçte olsa gebe kalan farelerin karnındaki fetüsün gelişimi sınırlanıyor ve normallerine oranla daha az büyüyor.

Araştırmaya dair makalede yapılan değerlendirmede, her ne kadar farelerde görülen her değişimin insanlarda da görülmese de, elektronik sigaraların sağlığa zararları konusundaki endişelerin arttığına vurgu yapıldı. Değerlendirmede, özellikle gebelik döneminde bazı kadınların elektronik sigarayı tercih etmelerine dikkat çekildi.

DAHA ÖNCE DE OLUMSUZ ETKİLERİ ORTAYA ÇIKARILMIŞTI

Daha önce yapılan araştırmalarda ise, elektronik sigaraların kardiyak sorunlar, damarlarda hasara yol açtığı sonucuna varılmıştı. Ayrıca elektronik sigaraların bakteryen ve mantarımsı zehirler içerdiği ortaya çıkarılmıştı.

Gebelikte sigara kullanmanın erken doğum, bebeğin zayıf doğması veya yeni doğan bebeklerde ani ölümlerin yaşanması gibi etkilerinin olduğu da önceki araştırmalarda ortaya konmuştu. Buna karşı kimi kadınların elektronik sigarayı tercih ettiği biliniyor. Oysa ‘alternatif’ olarak sunulan ve birçok kişinin klasik tütün sigarasından vazgeçmesini sağlayan elektronik sigaraların kesin etkilerine dair araştırmalar henüz yetersiz düzeyde.

Son olarak geçtiğimiz hafta ABD’de çok sayıda elektronik sigara kullanıcısının içerdiği bazı maddeler nedeniyle yaşamını yitirdiği duyurulmuştu. Birkaç aylık bir dönemde yaşanan ölümlerin bazılarının ise elektronik sigaraların patlaması sonucu gerçekleştiği bilgisi paylaşılmıştı. Amerika’da birçok eyalet elektronik sigara kullanımını ya yasaklamış ya da kullanmama tavsiyesinde bulunmuştu.