Erkek fareler neden muzdan korkar?
Kanada'daki McGill Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, erkek farelerin neden muzdan korktuğunun yanıtını dişi farelerin idrarında buldu.
Kanada'daki McGill Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, erkek farelerin neden muzdan korktuğunun yanıtını dişi farelerin idrarında buldu.
Keşifte yer alan bilim insanlarının araştırması Science Advances dergisinde yayınlandı.
Bilim insanlarından Jeffrey Mogil, "Bu sonuçların, fareleri içeren deneylerin güvenilirliğini artırmak için önemli etkileri var. Sözkonusu olan, laboratuvar ortamında daha önce bilinmeyen bir faktördür" dedi.
Çoğu dişi memeli gibi, anne fareler de yavrularını potansiyel saldırganlara karşı korur.
Aslanlar dahil birçok türde olduğu gibi erkek fareler de bu saldırganlar arasında yer alıyor.
Erkek fareler dişilerin yeni bir çiftleşmeyi kabul etmeleri için yavruları ortadan kaldırmak isterler.
Bilim insanlarına göre, emziren anne fareler, erkek farelerin yaklaşmasını önlemek ve bunun onların yararına olmadığını belirtmek için koku yayarlar. Bu kokular erkeklerde stres hormonlarını artırarak onları uzak tutar.
Kanadalı bilim insanları, erkek fareleri korkutan ana kokunun dişilerin idrarından geldiğini tespit etti.
Analizden sonra, etki eden molekülün, muzlara kokusunu veren molekülle tamamen aynı olduğu ortaya çıktı.
Bu nedenle araştırmacılar, erkek farelerin önüne birkaç muz yerleştirdi. Böylece, erkek farelerin, emziren dişi farelerin karşısında hissettikleri kadar stresli oldukları görüldü.
Bu keşif, memeli sosyal sinyalleşme araştırmalarının ilerletilmesine yardımcı olacak.
Jeffrey Mogil, "Kemirgenlerde erkeklerden dişilere çok sayıda koku sinyali örneği vardır, ancak dişilerden erkeklere, özellikle cinsel davranış alanının dışında çok daha az sayıda sinyal örneği vardır" diyor.