Fransız veri merkezi OVHCloud’da yangın çıktı

Fransa’da büyük veri merkezi OVH’de yangın çıktı, çok sayıda internet sitesi devredışı kaldı, birçoğu verilerini tamamen yitirmiş olabilir.

Strasbourg’daki Fransız veri merkezi firması OVHcloud’daki yangın çarşamba sabah erken saatlerde çıktı.

Sabah 3.00’ten başlayan ve 07.20 sıralarında söndürülen yangının sonuçlarının ağır olması bekleniyor. Yangına yüz dolayında itfaiyeci müdahale etti. Herhangi bir can kaybı yok. Yerel yetkililer herhangi bir zehirli kirlilik de tespit edilmediğini belirtti.

Teknik olarak yangın veri merkezlerinden birini yok etti, bir diğeri kısmen yok oldu.

OVHcloud kurucusu Octave Klaba, yangının üçüncü binaya da sıçradığını ancak serverlerin etkilenmediğini belirtti. Dördüncü binanın da yangından etkilenmediği ifade edildi.

Şimdiki hedef üç binadaki sorunları gidermek olacak. Yangın şirket için ağır bir darbe oldu, zira şirke bu hafta borsaya girmeyi planlıyordu. 

OVH’nin dünya genelinde 30 dolayında data merkezi var. Bunları yarısı Fransa’da bulunuyor. Merkezi Roubaix’de bulunan şirket, dünya genelinde 380 bin serveri sayesinde 1,5 milyarı aşkın müşterisinin olduğunu belirtiyor.

Twitter üzerinde birçok uzman yangında yok olan binalarda bulunan serverdeki verilerin, eğer başka yerlerde de muhafaza edilmedilerse, geri dönülmez olduğunu belirtti.

Yangın nedeniyle Fransa’da aralarında hükümet sitelerinin de oluğu çok sayıda siteye erişim durdu. Ayrıca Almanya, İtalya, Polonya veya Türkiye’deki siteler de yangından etkilendi.

OVH, etkilenen müşterilerine, faaliyetlerini yeniden başlatmak için kendi planlarını devreye koyması tavsiyesinde bulundu. Burada sözü edilen “B planı”, ikinci bir altyapıyı ifade ediyor. Ancak tüm organizasyonların, özellikle maliyetinden dolayı böyle bir olanağı yok.  

Octave Klaba, SBG1, SBG3 ve SBG4 veri merkezlerinin perşembe sabahından önce aktif olmayacağını duyurdu.