Google, kullanıcıları manipüle ederek casusluyor
Avrupalı yedi tüketim örgütü, Google’un kendi kullanıcılarının hareketlerini izlemek için manipülasyona başvurduğu gerekçesiyle şikayette bulundu.
Avrupalı yedi tüketim örgütü, Google’un kendi kullanıcılarının hareketlerini izlemek için manipülasyona başvurduğu gerekçesiyle şikayette bulundu.
Suç duyurusu Norveç, Hollanda, Polonya, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Slovenya ve İsveç’te yapıldı. Şikayet dilekçesi, Norveç tüketiciler örgütünün bir araştırmasına dayanıyor.
Sözkonusu örgüt, Amerikan devi Google’un “kullanıcıların sürekli takibini sağlayacak aldatıcı bir dizayn ve bilgiler kullandığı” sonucuna vardı.
Norveçli örgütün sorumlularından Gro Mette Moen, “Google, uygun hukuki temele dayanmadan son derece ayrıntılı kişisel verileri ele alıyor ve bu veriler manipülasyon teknikleri ile elde ediliyor” dedi.
Google, tüm hesaplara entegre edilen “Konum geçmişi” ve “Web ve uygulama etkinliği” ayarları vasıtasıyla kullanıcılarını takip etmekle eleştiriliyor.
Norveçli örgüt yaptığı suç duyurusunda “Konum verileri bir kişi üzerine çok şey ortaya koyabilir: gerçek zamanlı hareketleri, düzenli olarak uğradığı yerler, günlük rutinleri, ilgi alanları vs...” dedi.
“Sürekli konum takibi ve belirli bir süre içerisinde konum verilerinin toplanması bireylerin çok ayrıntılı portrelerini oluşturmak için kullanılabilir” diyen örgüt, bu sayede bireylerin dini inançları, siyasi eğilimleri ve cinsel eğilimlerinin de anlaşılabileceğine dikkat çekti.
Norveçli örgüt, bu “illegal” uygulamalara son verilmesi için Google hakkında soruşturma başlatılması ve caydırıcı bir para cezası verilmesini istedi.
Bir Norveç araştırmasına göre, bu sürekli takipten kaçınmak Android işletim sistemlerinde son derece zor. Statcounter sitesine göre Avrupa’daki cep telefonlarının (Samsun, Huawei) yüzde 70’ine yakını bu sisteme sahip.
Avrupa Tüketiciler Birliği Bürosu Müdürü Monique Goyens, “Google’un veri açlığı biliniyor ama kullanıcıları takip etmek ve para kazanmak için hataya sevk etmesinin boyutları ürkütücü” dedi.
Goyens, “Durum, alarm verici olmanın da ötesinde. Smartfonlar tüm hareketleri casuslamak için kullanılıyor” diye ekledi.
Hollanda tüketiciler derneği Consumentenbond da Google’u bu gizli faaliyetine son vermeye çağırdı.
Google ise kendisini savunarak, “Konum geçmişi devre dışı bırakılabiliyor, değiştirebilir, silebilir veya her an duraksatabilirsiniz. Eğer aktif ise, güzergahınız üzerindeki ulaşım tahminleri gibi hizmetlerin geliştirilmesine yardım ediyor” iddiasında bulundu.