Ülkenin kuzeyindeki Veendam yakınlarında bulunan ve 420 metre uzunluğunda, yaklaşık 2,5 metre genişliğinde 34 borudan oluşan bu tüp, hiper döngü tren teknolojisini test etmek için kullanılacak.
Hyperloop, manyetik kaldırma treni konseptine dayanarak, mıknatıslar tarafından havada tutulan basınçlı kapsüllerin düşük basınçlı bir tüp içinde saatte 1.000 km'ye varan hızlarda hareket etmesini sağlıyor.
Bu fütüristik ulaşım aracı, Elon Musk tarafından 2012 yılında ortaya atıldı ve şu anda birkaç şirket tarafından üzerinde çalışılıyor.
Avrupa Hyperloop Merkezi, hiper döngü teknolojisinin test edilmesine olanak tanıyan dünyadaki tek tesis konumunda.
Merkezin müdürü Sascha Lamme, bu teknolojinin ağ oluşturmak için gerekliliğine ve Avrupa'yı baştan başa kat edecek 10.000 kilometrelik bir hyperloop tüp ağı öngörüsüne dikkat çekiyor.
Hollandalı Hardt Hyperloop şirketi önümüzdeki haftalarda ilk kapsül testlerini gerçekleştirmeyi planlıyor. Ancak bilim insanları, tam ölçekli denemelerin hala uzun bir süreç olduğunu ve yolcularla yapılan testlere henüz çok uzak olduklarını belirtiyorlar.
Hardt Hyperloop Teknoloji ve Mühendislik Direktörü Marinus van der Meijs, Hyperloop'un diğer ulaşım modlarına göre daha düşük enerji tüketimi, daha az alana ihtiyaç duyması ve çevre dostu olması gibi avantajları olduğunu vurguluyor.