Japonya insan-hayvan karışımı organ geliştirilmesine izin veriyor

Japonya’nın uzun süre yasakladığı fare embriyonlarına insan hücrelerinin eklenmesine yönelik tartışmalı bir deneye izin verdiği duyuruldu.

Nature dergisinde yer alan habere göre, Japonya Bilim ve Eğitim Bakanlığı tarafından 14 günden daha yaşlı hibrid embriyonlara izin verilecek. Buna göre, insan hücreleri içeren fare embriyonlarının 14 günden fazla süre yaşatılması mümkün olabilecek.

Bugüne kadar oldukça tartışmalı olan bu konuda izin verilmesiyle elde edilecek karışım (hibrid) embriyonların daha sonra bir rahimde döllenmesi mümkün olacak.

İNSAN ORGANI TAŞIYAN HAYVANLAR ELDE EDİLECEK

Tokyo Üniversitesi ve Kaliforniya Stanford Üniversitesi uzmanlarının Hiromitsu Nakauchi adlı profesör yönetiminde yapacakları çalışmanın amacı, organ naklinde kullanılabilecek organlar elde etmek.

İlk başta insan hücreleri eklenen fare ve sıçanların embriyonları üzerinden yapılacak çalışmanın daha sonra domuz veya koyunlarda denenmesi planlanıyor.

Çalışma sonunda elde edilecek hayvanların insan hücreleri taşıyan organlara sahip olması amaçlanıyor. Bu organların ise daha sonra insanlara yapılacak nakillerde kullanılması hedefleniyor.

HASTALIKLARIN İNSANLARA GEÇMESİNDEN ENDİŞE EDİLİYOR

Birçok kesimin ‘etik’ gerekçelerle karşı çıktığı hibrid organların elde edilmesinin tıbbi endişeleri de beraberinde getireceği iddia ediliyor. Kimi uzmanlar, insan hücrelerinden elde edilecek hayvan organlarının nakliyle hayvanlardan insanlara geçecek hastalıkların artış göstereceğini savunuyor.

YÜZ BİNLERCE İNSAN ORGAN BEKLİYOR

Ancak eleştiri ve endişelere rağmen insan hücresi taşıyan hayvan organları bir tür zorunluluk olarak görülüyor. Sadece ABD’de nakil için organ bekleyen hasta sayısı 116 bin iken, Fransa’da bu sayı 20 bin civarında.