Kopan buzdağının altından oldukça çeşitli eko-sistem çıktı
Antarktika’da kopan bin kilometrekareyi aşkın bir buzdağının altında bulunan yaşam belirtileri bilim insanlarınca ‘şaşırtıcı’ bulunuyor.
Antarktika’da kopan bin kilometrekareyi aşkın bir buzdağının altında bulunan yaşam belirtileri bilim insanlarınca ‘şaşırtıcı’ bulunuyor.
Şubat ayı sonunda Antarktika’daki buzul tabakasından kopan dev buzdağının 1270 kilometrekare büyüklüğünde olduğu hesaplanmıştı. Dev buzdağının ana tabakadan kopmasıyla birlikte dibinde barındırdığı büyük bir eko-sistem de ortaya çıktı.
Araştırma gemisi Polarstern tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, bugüne kadar Güneş ışığından dahi mahrum olan denizin dibinde ilginç bilgilere ulaşıldı. Sualtı kameralarıyla yapılan incelemelerde, buzulların altında oldukça çeşitli bir eko-sistemin varlığı gözler önüne serildi.
Araştırmada yer alan uzmanlar, gördüklerinin ‘hayret verici derecede çeşitli bir yaşamın’ izleri olduğunu vurguluyorlar. Buzulun koptuğu alanda su altında çok sayıda balık türünün yanı sıra farklı deniz canlılarının varlığı da araştırmacıları şaşırtan en önemli gerçek.
Oldukça zengin bir eko-sistemin varlığının tespit edildiği bölgede bulunan dev buzdağı, aslında 10 yıl kadar önce ana buzuldan kopma tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Burada oluşan çatlak Ocak ayında büyümeye başlamış ve günde bir kilometre kadar uzadıktan sonra şubat ayı sonunda tümüyle kopmuştu.
Uzun süre buzullar altında olmasına rağmen oldukça çeşitli bir eko-sistemi barındıran bölgeyi keşfeden Polarstern (Kutup Yıldızı) adlı araştırma gemisinin tesadüfen orada olduğu, araştırmacıların normalde iklim modellemeleri için çalıştıkları da verilen bilgiler arasında.