Mantarların 50 kelimeden oluşan kendine özgü bir dili mi var?

İngiliz bir araştırmacı, mantarların birbirlerine yardım etmek ve bilgi paylaşmak amacıyla alışverişte bulunabildiklerini ortaya koyan bir araştırma yaptı.

Fransız Le Point dergisine göre Royal Society adına araştırmayı yürüten Andrew Adamatzky, dört mantar türünü ele aldı: enoki, bölünmüş solungaç, hayalet ve tırtıl mantarı.

Araştırmacı bu mantar türlerinin elektriksel aktiviteleri sayesinde karşılıklı alışverişte bulunduklarını keşfetti.

Les Dernières Nouvelles d'Alsace gazetesi de bu konudaki haberinde mantarların köklerinde mikroelektrotlar olduğuna dikkat çekti.

Adamatzky bu elektik iletişimi üzerinde durarak, tepe noktalarını ve ardından gelen alt noktaların varlığını belirledi. Bu değişim, elektrik sinyallerinin gönderilmesinde, bir tür kelime dağarcığının varlığını düşündürttü.

Araştırmacı, “Piklerin sayısının ve uzunluğunun, insan alışverişlerindeki kelimelerin dağılımını ve uzunluğunu takip ettiğini belirledik” dedi.

Bilim insanı bu şekilde “kelimelerin mantar versiyonu” olarak ifade ettiği 50 biçimdeki farklı pik tespit etti.

Bununla birlikte, Adamatzky’nin çalışması, mantarların flora ve kapasiteleri hakkında sahip olduğumuz kavrayışta henüz tam anlamıyla bir devrim yaratmıyor. İngiliz Mikoloji Derneği'nin Mantar Biyolojisi Araştırma Komitesi üyesi Dan Bebber, “Dil olarak yorumlama biraz fazla hevesli oluyor” dedi.

Dan Beber’e göre Andrew Adamatzky'nin çalışması şimdiye kadar "besin darbelerine frekans bakımından benzer elektrik sinyallerinde ritmik kalıplar gösteriyor."

Dan Bebber, mantarların tehlike durumunda sinyallerini birbirlerini uyarmak için kullanabileceğini veya güçleri aracılığıyla yiyecek alışverişinde bulunabileceğini öne sürüyor.

Mantar dilinden bahsetmek için “kesinlikle erken” olduğunu söyleyen Dan Bebber, "Mantarın Google Translate'de görülmesi için daha fazla araştırma ve test yapılması gerekecek" diyerek sözlerini sonlandırıyor.