Mars’ta 3,5 milyar yıl önce tuzlu göller vardı

NASA’nın uzay robotu Curiosity’nin Mars’taki Gale kraterinden elde ettiği veriler sayesinde, bilim insanları bir zamanlar Kızıl Gezegen’de tuzlu göllerin olduğunu kesin kanaat getirdi.

Curiosity, Ağustos 2012’de Mars’taki Gale kraterine inmişti. O günden beri çevresini gözlemliyor ve toprağın bileşimini analiz ediyor.

Elde edilen veriler sayesinde bilim insanları, Gale kraterinin bir zamanlar 150 kilometre genişliğinde bir göl oluşturduğuna kesin kanaat getirdi. Kraterin merkezinde Aeolis Mons adı verilen büyük bir dağ da bunun tanığı olarak ifade ediliyor. Bu dağ, kraterin su dolu olduğu dönem ile kuruduğu zaman içerisinde biriken tortulardan oluşmuş.

Science dergisine göre toprakta yapılan yeni analizler, bu geniş gölün tuzlu olduğu ve Mars iklimi ve dönemin koşullarına göre tuzluluğun değişkenlik gösterdiği sonucuna varıldı.

Bilim insanları burada tuzdan bahsederken, Dünya’da mutfakta kullanılan tuza gönderme yapmıyor. Burada iyondan oluşan ve genellikle nötr olan maddeler kast ediliyor. Calfornian Institute of Technology’den William Rapin’in yönettiği yeni araştırmada, tortu kayalıklarda tespit edilen farklı bir çok tip sülfat bulunduğu belirtildi.

Bu kayalıkların 3,3 ila 3,7 milyar yıllık oldukları tespit edilirken, önemli miktarda kalsiyum sülfat ve magnezyum içerdiği kaydedildi. Su ile karışmış ve bir tür salamura oluşturmuş bu tuzlar, kraterdeki suyun bir kısmının o dönemde buharlaştığını gösteriyor.