Neuron adlı bilimsel dergide yayınlanan makalede migrenin genetik nedenleri üzerinde durulurken, farklı tedavi olanaklarının geliştirilebileceğine dikkat çekildi.
Araştırmacılar, genetik mütasyonların beynin elektrik aktivitelerinin yönetiminde etkili olan bir proteinin fonksiyonlarında bozukluğa yol açtığını tespit ettiler. Beyindeki elektrik aktivitelerinin ‘iyonik kanal’ olarak adlandırılan proteinler tarafından kontrol edildiği belirtilen araştırmada, KCNK18 adlı genin oluşturduğu TRESK adlı bir kanaldaki değişimler dikkatlerden kaçmadı.
MÜTASYON NEDENİYLE PROTEİN BÖLÜNEREK İŞLEVİNİ KAYBEDİYOR
Araştırmaya göre, KCNK18 adlı gendeki bazı mütasyonlar sonucu TRESK adlı proteinin normal formunda üretilmediği tespit edildi. Buna göre, söz konusu protein mütasyonlar nedeniyle işleyişi bozulmuş iki ayrı proteine dönüşüyor.
Bu iki proteinden TRESK-MT1 olarak adlandırılanı hiçbir işlev göremezken, bölünmeden oluşan TRESK-MT2 adlı diğer protein ise K2P2.1 adı verilen diğer iyonik kanalların hedefi haline geliyor. TRESK-MT1 adlı protein, beynin elektrik aktivitesini frenleme görevi gören K2P2.1 türü iyonik kanalları kısıtlıyor. Bunun sonucunda beyindeki nöronlar aşırı bir biçimde stimüle ediliyor ve sonrasında ise migren krizleri başlıyor.
K2P2.1 TÜRÜ KANALLARA TEDAVİ YÖNTEMLERİ ARAŞTIRILACAK
Araştırmada yer alan uzmanlar, buluşları sonrasında ecza laboratuvarlarıyla çalışmaya başladılar. Bunda amacın ise beyin nöronlarının elektrik aktivitelerini sınırlamayı sağlayacak ve ağızdan alınabilecek yeni ilaçlar üretilmesi olduğu belirtildi.
Uzmanlar, K2P2.1 türü kanalların tedavi edilerek nöronların elektrik aktivitesini sınırlama kapasitelerini güçlendirmeyi hedefliyor.
Fransız uzmanların araştırması sayesinde mRNA olarak adlandırılan proteinlerin amino asit dizisine karşılık gelen kimyasal şifresini taşıyan bir molekül üzerindeki çalışmaların da geliştirilebileceği vurgulanıyor.
Dünyada her 100 yetişkinden 15’inin muzdarip olduğu migren, bugüne kadar sadece ağrıyı dindirme amaçlı verilen ilaçlar kullanılıyor. Ancak bu ilaçlar çoğu kez geçici etki gösteriyor.