NASA Ay'a yeni roketini fırlatıyor
NASA, Pazartesi günü yeni Ay roketini fırlatmaya hazırlanıyor. İnsanları Ay'a götürüp tekrardan geri getirmek için uzun süredir planlar geliştiriyor.
NASA, Pazartesi günü yeni Ay roketini fırlatmaya hazırlanıyor. İnsanları Ay'a götürüp tekrardan geri getirmek için uzun süredir planlar geliştiriyor.
NASA Orion mürettebat kapsülünü, gemide herhangi bir astronot olmadan, ayın yörüngesine itmeyi amaçlayan bir test uçuşunu planlanıyor. 1972 yılındaki son görevin ardından NASA, yeniden Ay görevlerini başlatıyor. 2025 yılında astronotların Ay'a ayak basması hedeflenen programın ilk görevi bu pazartesi günü sabah 8:33'te başlıyor.
Artemis programının ilk ayağı olacak olan görev kapsamında NASA’nın bugüne kadarki en güçlü fırlatıcı roket sistemi Space Launch System (SLS) ve astronotların içinde bulunacağı Orion uzay aracı kullanılacak. Bu görev, insansız olarak gerçekleşecek.
Artemis I görevinin kapsamı:
Artemis Ay görevlerinin ilki olacak olan Artemis I’de Orion uzay aracı, bugüne kadar geliştirilen 98 metre yüksekliğinde ve dünyanın en güçlü roketi SLS ile uzaya fırlatılacak. 4-6 haftayı kapsaması planlanan görev süresince Orion uzay aracı, Dünya’dan 450 bin kilometre uzağa gidecek. Orion, hiçbir uzay istasyonuna veya aracına kenetlenmeden kendi başına yolculuk yapacak ve her şey yolunda giderse Dünya’ya inecek.
2024 için planlanan uzaya ilk insanlı uçuşla birlikte, sonraki görevler için gemide astronotlar olacak. NASA, ilk Artemis astronotlarının 2025'te Ay'a inmesini planlıyor.
Bu misyonla Ay'ın üzerinde ve çevresinde bazı altyapıların inşa edilip edilemeyeceği değerlendirecek ve insanların başka bir gezegende hayatta kalabilme imkanları araştırılacak.
Görev süresi 42 gün, 3 saat, 20 dakikadır ve 10 Ekim'de Pasifik Okyanusuna inmeden önce toplamda 1,3 milyon mil yol kat edecektir.
Neden Artemis?
NASA’nın ilk Ay programı Apollo adını taşıyordu. Artemis, Yunan mitolojisinde Apollo’nun ikiz kız kardeşi ve Ay tanrıçası olarak geçiyor.