Neandertal insanının sörfçü kulağı vardı
Yapılan bir araştırmaya göre Neandertal insanı, tıp dünyasında exostosis olarak bilinen sörfçü kulağına sahipti.
Yapılan bir araştırmaya göre Neandertal insanı, tıp dünyasında exostosis olarak bilinen sörfçü kulağına sahipti.
Exostosis, soğuk alanlarda su sporlar yapan kişilerde gelişen bir özellik olarak dikkat çekiyor.
Bundan 40 bin yıl önce yok olan Neandertal insanında da sörfçü kulağı gelişmişti. Ancak, daha iyi dalga bularak spor yapma amacıyla değil, kendilerini daha fazla balık avına verdikleri için böyle bir evrim geçirmişler.
Bu sonuçlar, PLOS ONE dergisinde yayınlanan bir araştırmada yer aldı. Tarih öncesi insanlar için balık avlama yeteneği, asgari düzeyde bir evrim yaşadıkları anlamına geliyor.
AFP’ye konuşan araştırmanın temel yazarlarından Erik Trinkaus, “Belli bir teknolojiye sahip olmak, balıkların ne zaman ırmağı geçeceğini ya da kıyı yakınından geçeceğini bilmek, daha çok gelişmiş bir davranıştır” dedi.
St. Luis’deki Washington Üniversitesi araştırmacısı Trinkaus ile Fransa’nın Bordeaux kentindeki meslektaşları Sebastien Villotte ve Mathilde Samsel, iyi muhafaza edilmiş 77 Neandertal insanı ile Avrupa ve Batı Asya’da bulunan ilk Homo Sapienslerin kulak kanallarını inceledi.
40 bin ila 100 bin yıl eskiye dayanan 23 Neandertal kalıntılarının yarısında sörfçü kulağı tespit edildi. Modern insanlara göre daha yüksek bir oranı ifade ediyor.
1911 yılında Fransız paleontolog Marcellin Boule da benzer gözlemlerde bulunmuştu. Ancak Trinkaus’a göre en zor olan paleontolojist topluluğunu ikna etmek. 20018 yılında, “Neandertal’in böyle bir şey yaptığı nasıl söylenebilir? Bunu yapamayacak kadar aptaldılar” şeklinde eleştiriler vardı.
Bu araştırmanın nihai amacı, henüz tamamlanmayan Neandertal tarihini tamamlamak olarak ifade ediliyor. Trinkaus, “Onları bir halk olarak anlamak gerekiyor” diyor.