Nobel sahipleri AB’yi bilimi dinlemeye çağırdı
Onlarca bilim insanı, 19 Ocak Cuma günü Avrupa Parlamentosu üyelerine seslenen çarpıcı bir açık mektup imzaladı.
Onlarca bilim insanı, 19 Ocak Cuma günü Avrupa Parlamentosu üyelerine seslenen çarpıcı bir açık mektup imzaladı.
34 Nobel Ödülü sahibi Avrupa Parlamentosu üyelerine gönderilen açık bir mektup yazarak, politikacıları "dogmalarını" ve “bilim karşıtı” uyarıları reddetmeye, bilimi dinlemeye çağırdı.
İmzacılar arasında 2020 yılında prestijli Nobel Ödülü alan ve dünya çapında kutlanan keşifleriyle tanınan bilim insanları Jennifer Doudna ve Emmanuelle Charpentier de var.
Avrupa Parlamentosu'nun Çevre Komisyonu, 24 Ocak'ta, yeni genomik tekniklerin (NGT) GDO'lar üzerindeki Avrupa mevzuatından muaf tutulmasını öngören bir Komisyon teklifi üzerinde oy kullanırken, imzacılar bilimsel konsensüsün durumunu hatırlatmayı amaçlıyorlar.
Transgenikten temelde farklı olan Crispr/Cas9 moleküler makas teknolojisi, belirli bitkilerin genlerini kesmeyi çok düşük maliyetle ve eşsiz bir doğrulukla sağlıyor. Başka bir ifadeyle bu teknoloji, doğal olarak melezleme yoluyla gerçekleşebilecek bir süreci hızlandırma ve türleri karıştırmama olanağı sunuyor. Bilim insanlarına göre bu teknoloji, insanlara veya çevreye hiçbir risk taşımıyor ve büyük umutlar barındırıyor.
WePlanet çevre örgütü tarafından koordine edilen mektup, bu yeni genomik tekniklerin, tarımda pestisit ve gübre kullanımını önemli ölçüde azaltmaya, bitkilerin iklim değişikliklerine direncini artırmaya ve küresel gıda güvenliğini güçlendirmeye yardımcı olabileceğini hatırlatıyor.
İmzacı bilim insanları mektupta "NGT'ler, sürdürülebilir tarım, gıda güvenliği güçlendirme ve yenilikçi tıbbi çözümler için son derece umut vericidir" diye yazdı.
İmzacılar, seçilmiş kişileri "ezici çoğunlukta olan çiftçiler ve gerçek uzmanlarla birlikte" çalışmaya çağırırken, özellikle Brüksel'de aktif olan "anti-bilim lobisi" ile birlikte hareket etmek yerine kendi yanlarında yer almalarını istedi.
Avrupa’da bir yandan GDO'lara karşı kıtada gerçek bir kültürel devrim için mücadele devam ederken, diğer yandan 5 Temmuz 2023'te GDO olarak kataloglanan ve pratikte yasak olan yeni genomik tekniklere kısmi kullanım için kapı aralandı.
AP Çevre Komisyonu, bu yeni bitki geliştirme tekniklerine özgü bir düzenlemeyi lehte oylarsa, şubat başında genel oturumda ikinci bir oylama yapılması bekleniyor.