Nobel Tıp Ödülü antik DNA’yı keşfedene gitti

Nobel Tıp Ödülü Neandertal genomunun şifresini çözen Svante Pääbo'ya verildi.

67 yaşındaki İsveçli paleogenetikçi, 3 Ekim Pazartesi günü "Soyu tükenmiş homininlerin genomları ve insan evrimi hakkındaki keşiflerinden dolayı" Nobel Tıp ve Fizyoloji Ödülü'ne layık görüldü. 

İsveçli evrimsel genetikçi, antik DNA çalışmasında devrim yarattı, eşi görülmemiş bir insan soyunu tanımladı, popülasyon genetiğine yeni bir soluk getirdi ve evrimsel tıp için yollar açtı.

Jüri, " Yaşayan tüm insanları soyu tükenmiş hominidlerden ayıran genetik farklılıkları ortaya çıkararak, bulguları bizi insanları bu kadar eşsiz varlıklar yapan şeyin araştırılması için temel oluşturdu " dedi.

Pääbo, 2008 yılında Sibirya'da bulunan bir kemiğin dizilimi sayesinde, günümüz Rusya'sında ve Asya'da yaşayan Denisova'nın adamı olan ve şimdiye kadar bilinmeyen başka bir hominin varlığını ortaya çıkarmayı da mümkün kıldı.

On yıllardır Almanya'da yaşayan ve prestijli Max-Planck Enstitüsü'nde çalışan Svante Pääbo, 2009 yılında Neandertaller olarak soyu tükenmiş bu hominidler ve Homo sapiens arasında yaklaşık yüzde 2'lik bir gen aktarımının gerçekleştiğini keşfetti.

Günümüz insanlarına gelen bu eski gen akışı, örneğin bağışıklık sistemimizin enfeksiyonlara nasıl tepki verdiğini etkilemede, günümüzde fizyolojik bir öneme sahip.