Pankreas ve kolon kanserine karşı mücadelede önemli ilerleme
Belçika’da Antwerpen Üniversitesi'nden bir araştırma ekibinin, tümörlerin savunma mekanizmalarını yok eden yeni bir hücre tedavisi geliştirdiği bildirildi.
Belçika’da Antwerpen Üniversitesi'nden bir araştırma ekibinin, tümörlerin savunma mekanizmalarını yok eden yeni bir hücre tedavisi geliştirdiği bildirildi.
Üniversite tarafından yapılan açıklamaya göre bu yeni terapi, pankreas ve kolon kanseriyle mücadelede büyük bir ilerlemeyi temsil edebilir.
Pankreas ve kolondaki tümörler bağ dokusundan oluşan bir 'kalkan' tarafından korunuyor ve bu da radyoterapiyi zorlaştırıyor.
Bu sorunu çözmek için yeni bir hücre terapisi geliştirildi. Yeni tedavi hem bağ dokusu hücrelerini hem de kanser hücrelerini yok edebiliyor.
Belga haber ajansına göre profesör Evelien Smits'in ekibi, hem bağ dokusu hücrelerinin hem de kanser hücrelerinin belirli bir molekül taşıdığını keşfetti.
Flaman "Kom op tegen Kanker” derneğinin desteğiyle, özellikle bu molekülü hedef alan yeni bir hücre terapisi geliştirdi.
Araştırmacı Astrid Van den Eynde, bu terapinin "doğal öldürücü hücrelerden" oluştuğunu açıkladı.
Araştırmacı Eynde, "Bu hücreler bağışıklık sistemimizin özel güçleridir. Kanser hücrelerini tanır ve onları yok ederler. Bu nedenle kanserle savaşmak için tercih edilen bağışıklık hücreleridir” dedi.
Bilim insanları "doğal katil hücreleri" hastalığa karşı daha da etkili hale getirmek için laboratuvarda değiştirdiler. Van den Eynde, "Onlara bir tür ekstra kol verdik" ifadelerini kullandı.
Bu hücreler aynı zamanda sağlıklı donörlerin kanından büyük ölçekte üretilebiliyor ve bu da tedavi başına maliyeti düşürüyor. Ekip, ikinci aşamada yeni hücre tedavisini diğer kanser türleri üzerinde de test etmeyi hedefliyor.