Prostat kanseri tedavisi ‘yeni bir teknikle’ denenecek

Fransa’nın Grenoble şehrinde faaliyet gösteren Koelis adlı medikal şirketi tarafından başlatılan bir çalışmada, prostat kanserinin alınmasında yeni bir teknik deneniyor.

Prostat kanserine yakalanmış 65 hasta üzerinde başlatılan ve en az 2 yıl sürecek deneyler altısı Fransa’da toplamda 8 üroloji merkezinden yürütülüyor. Geniş araştırma kapsamında prostat kanserinin yeni bir teknikle alınması deneniyor.

Erkekler arasındaki en yaygın kanser türü olan prostat kanserine karşı mücadelede ‘devrim’ olarak sunulan yeni teknikle ameliyat sonrası iyileşmenin de kolaylaştırılması amaçlanıyor. Buna göre, 3D teknolojisiyle öncelikle kanserli bölgenin çok hassas bir incelikle alınması gerekiyor. Bu yapılırken ise kanserli bölgenin etrafındaki dokunun korunması sağlanacak.

‘Violette’ adı verilen araştırma ile prostat kanserinin yeni teknikle alınması ardından terapisinin başarı düzeyi ölçülecek. Araştırmanın ilk aşaması 2017-2019 yılları arasında Paris’teki Cochin Hastanesi’nde yapılmıştı.

Araştırmada özellikle kanserli bölgenin alınması ardından geçen 12 aylık süreçte yeniden kanser oluşup oluşmadığına bakılacak.

Violette adlı araştırmanın yöneticilerinden olan Prof. Nicolas Barry Delongchamps’a göre, başlatılan deneyler dünyada bir ilk olan bir yöntemle yapılacak. Ancak araştırmanın net sonuçları en erken 2023 yılında alınabilecek.