Günümüzden 23 milyon yıl kadar önce sular altında kaldığı tahmin edilen Zelandiya’nın sular üstünde kalan toprakları ise günümüzde Yeni Zelanda, Fransa’ya bağlı Yeni Kaledonya ile Norfolk Adaları. Toplamda 5 milyon kilometrekare bir yüzölçümüne sahip Zelandiya’nın yüzde 94’ü sular altında ve kıtanın okyanus seviyesinden ortalama bin 100 metre derinlikte olduğu biliniyor.
ÖNCE GONDWANA’DAN SONRA DA AVUSTRALYA’DAN KOPTU
Yeni keşiflerle haritalandırılmasına başlanan Zelandiya’nın günümüzden yaklaşık 83 ila 79 milyon yıl kadar önce Avustralya ve Antarktika ile birlikte dönemin süper kıtası Gondwana’dan koptukları biliniyor. Böylelikle günümüzün Asya kıtasıyla da kopuş yaşayan Zelandiya, daha sonra 65 milyon yıl önce bugünkü Avustralya kıtasından da koparak kendi başına bir kıta haline gelmişti.
Ancak zamanla okyanusların yükselmesi sonucu büyük oranda yutulan Zelandiya, son 23 milyon yıldır yüzde 93-94 oranında sular altında bir kıta haline geldi.
TÜM HARİTASININ ÇIKARILMASI 2030’U BULABİLİR
Zelandiya, ilk kez 1995 yılında Amerikan okyanus bilimci Bruce P. Luyendyk tarafından önerilen ‘Zealandia’ ismiyle anılıyor ve birçok bilim insanı tarafından yeryüzündeki ‘sekizinci kıta’ olarak kabul görüyor. Kimi bilim insanlarının ‘saklı kıta’ olarak da adlandırdığı Zelandiya’nın kartografisinin çıkarılabilmesi için Queensland Üniversitesi ile Schmidt Ocean Enstitüsü tarafından ilk çalışmalar yürütüldü. Ve bu sayede kısmi olarak da olsa bir haritası çıkarılmış durumda.
Bu çalışmalar kapsamında kıtanın kuzey ve batı sınırları incelenen Zelandiya’nın levhaların içeren karmaşık yapısı da inceleniyor. Araştırmada yer alan Schmidt Ocean Enstitüsü uzmanlarından Derya Gürer’e göre, okyanus dibinde yaptıkları incelemeler sonucunda Avustralya ve Zelandiya’nın levhalarının karmaşık jeolojik tarihine dair oldukça önemli bulgulara ulaşıldı.
Zelandiya’ya dair yapılan çalışmalarla kıtanın tüm sınırlarını net olarak gösteren bir kartografisinin çıkarılmasının 2030 yılına kadar süreceği öngörülüyor.