Bilim dergisi Quaternary’de yayınlanan bir habere göre, donmuş halde çok iyi muhafaza edilmiş halde bir aslan yavrusunun kalıntısı bulundu. 28 bin yıllık olduğu belirtilen aslan yavrusunun kürkünün hala sağlam olduğu ve iç organlarının da zarar görmediğine haberde dikkat çekildi.
Rus bilim insanları, 28 bin yıllık bir aslan yavrusunun cesedini inceleyebildiklerini dergide yazdı. Sibirya’daki Semyuelyakh nehri yakınlarında bölgede yaşayan bir kişi tarafından yavru bulundu.
Sky News hayvanın bölgedeki donmuş toprakta on binlerce yıl muhafaza edildiğini, iklim değişikliği ile birlikte ise bölgenin insanların ulaşımına imkan sağlaması ile bulunduğunu belirtti.
İngiliz basını ise dişi olan aslan yavrusunun kürkünün yanı sıra iç organları ve omurgasının da bilim insanları tarafından incelendiğinde zarar görmemiş olduğunu yazdı.
Araştırmayı yazanlardan Valery Plotnikov, “Buluş çok özel, şimdiye kadar Yakuti bölgesinde böylesi bir buluş olmadı” dedi.
Yapılan incelemede aslan yavrusunda annesinden emdiği sütün kalıntıları da bulundu. Bilim insanları, sütün sağlam kalan bir bölümünü inceleyerek, o dönemde hayvanların beslenme biçimine ilişkin de fikir edinmeyi hedefliyor.
Araştırmacılar tarafından Sparta ismi verilen aslan yavrusunun 2018 yılında bulunduğu belirtiliyor. Aynı bölgede 2017 yılında daha kötü bir şekilde muhafaza edilmiş başka bir aslan yavrusu da bulunmuştu.
Bilim insanları, 2017 yılında bulunan aslan yavrusunun 43 bin yıllık olduğunu ve Sparta’nın atalarından olabileceğine dikkat çekiyor.