Sigara içenlerin uykusu daha az onarıcı

Sigaranın zararlı olduğu herkesçe bilinmekle birlikte yapılan bir araştırmaya göre sigaranın uyku kalitesini de olumsuz etkilediği belirlendi.

Lozan’daki üniversite hastanesi CHUV uzmanları tarafından yapılan araştırmaya göre sigara uyku kalitesine de zarar veriyor.

Sleep Medicine isimli internet gazetesinde yayınlanan araştırma, sigarayı bırakmak için yeni bir argüman sunuyor.

Araştırma sıkı istatistiki verilere dayanıyor. Sigara içenler, eski içiciler ve sigara içmeyenlerden oluşan 3200 kişi üç kategoride araştırmaya katıldı.

Bunlardan yarısına yakını polisomnografiyi kabul etti. Sigaranın uyku üzerindeki etkisi üzerine hazırlanan makalenin birinci yazarı Minh Khoa Truong, “Sözkonusu olan, siz uyurken üzerinize yerleştirilen sensörler ile uykunun fizyolojisini analiz eden bir testtir” dedi.

Araştırmadan çıkan temel sonuç şöyle: Uykunun mikro yapısı sigara içen ve içmeyen arasında aynı değil.

Truong, "Yani, sigara içenlerin uyku sırasında beyin aktivitesi sigara içmeyenlerden daha hızlı, derin uykudan çok uyanıklık gibi” diye belirtti.

Ama daha da dikkat çekici olanı, “sigarayı bırakmış olanlar ile hiç sigara içmemiş olanlar arasında beyin aktivite profili açısından hiçbir fark olmaması” şeklinde özetleniyor.

Minh Khoa Truong, "Bu, sigarayı bırakmanın uyku sırasında beyin aktivitesini normalleştirmeye yardımcı olacağını önermemizi sağlıyor" tespitinde bulundu.

Gün içerisinde sigara içilmesinin de uyku üzerinde etkisi olduğu belirtildi. Araştırmacı Truong, “Diğer bir ifadeyle, ne kadar sigara içerseniz, o kadar az derin uyku uyursunuz” diyor.

Sigaranın çok sayıda bileşeni arasında, bu mekanizmanın temel sorumlusunun nikotin olduğu tespit edildi.

Truong, "Nikotin'in heyecan verici bir etkisi olduğunu biliyoruz. Uyku sırasında uyarılma merkezlerini harekete geçirir ve uykuyu teşvik eden merkezleri devre dışı bırakır" diye kaydetti.

Araştırmacıya göre nikotinin olduğu elektronik sigaraların da bu konuda bir yardımı yok. Truong, elektronik sigaraların da uyku üzerinde etkisi olduğunu söylerken, “Ama halen net bir şekilde araştırılması gerekiyor” dedi.