Güneydoğu Asya ülkesi Singapur, gözetim olanaklarına bir yenisini ekledi. Yüz tanıma teknolojisi ile donatılan gözetim kameraları ve sokak lambalarından sonra bu kez robotlar devreye girdi.
Hükümet uzun süredir yüksek verimli ve son teknoloji ürünü “akıllı ulus” fikrini dayatıyor.
İnsan hakları savunucuları ve aktivistler ise hükümetin özel yaşam hakkını kurban ettiğini ve halkın kendi verilerinin kullanımına ilişkin yeterli bir denetime sahip olmadığını düşünüyor.
Singapur sıklıkla sivil özgürlükleri baskıladığı için eleştiriliyor. Toplum üzerindeki kontrol sıradan hale getirilirken, yeni teknolojiler karşısında endişeler artmaya başladı.
Son yenilik olan devriye robotları, “istenmeyen sosyal davranışları” tespit eden yedi kameraya sahip ve ihlalde bulunanlara uyarılarda bulunuyor.
İzinsiz bir alanda sigara içmek, bisikletini yanlış park etmek veya Covid-19 ile bağlantılı mesafe kurallarına uymamak uygun görülmeyen davranışlar olarak kayda alınabiliyor.
Hükümet, robotların test sırasında “suçluları belirlemek veya onları baskılamak için kullanılmadığını, insan gücü eksikliği nedeniyle ihtiyaç duyulduğunu iddia ederek robot kullanımını savunuyor.
Yaklaşık 5,5 milyon nüfuslu adada polis için 90.000 kamera bulunuyor ve bu sayının 2030'a kadar iki katına çıkması bekleniyor. Ayrıca kalabalıktaki insanları tanımlamak için genellikle sokak lambalarına takılan cihazlar, yüz tanıma özelliğine sahip.