Tarihte ilk kez Güneş dışı bir gezegende CO2 tespit edildi
James Webb Uzay Teleskobu ilk kez güneş dışı bir gezegenin atmosferinde karbondioksiti açık bir şekilde tespit etti.
James Webb Uzay Teleskobu ilk kez güneş dışı bir gezegenin atmosferinde karbondioksiti açık bir şekilde tespit etti.
Cenevre ve Bern üniversiteleri ile ulusal araştırma merkezi şubesi PlanetS'ten ekipler keşifte yer aldı.
Güneş dışı bir gezegende karbondioksit tespiti istisnai bir durum olarak değerlendiriliyor. Şimdiye kadar güneş dışı gezegenlerin atmosferlerinde tespit edilen bileşenler sınırlıydı.
Diğer bir ifadeyle tarihte ilk kez CO2 tespit edildi ve üstelik ölçülebiliyor. Çalışmanın ortak yazarı Monika Lendl, "Bu tespit, su, metan veya moleküler oksijenin tespiti kadar önemlidir" dedi.
Sözkonusu tespit, karbondioksitin iklimi düzenlemede kilit bir rol oynaması nedeniyle, evrende yaşam arayışında yeni bir adımı ifade ediyor. Karbondioksit, özellikle Dünya atmosferinin merkezi bir bileşeni olarak biliniyor.
Bu gazı bu kadar net bir şekilde bulmanın, yaşamı barındırabilecek dünyaları araştırmak için önemli bir adım olduğu belirtiliyor.
İsviçre medyası RTSinfo’ya konuşan araştırmacı Lendl, "Yaşam bulmak için daha küçük gezegenleri incelemek gerekecek, çünkü bu çok büyük, çok gazlı, çok fazla baskıya sahip, çok uzak ve çok sıcak (1000 derece)” diyor. Lend, sözkonusu gezegen için “Hiçbir şekilde yaşanabilir değil, bir cehennemdir” diye ekliyor.
Güneş dışı gezegen WASP-39 b, yıldızının etrafında dönüyor. Yanan bu gaz devi "sıcak Jüpiter" olarak adlandırılıyor. Ayrıca Güneş'e benzeyen bu yıldız, Dünya'dan 700 ışıkyılı uzaklıkta yer alıyor.
Yeni keşif, gelecekte Webb teleskobunun daha küçük kayalık gezegenlerin daha ince atmosferlerinde karbondioksiti tespit edip ölçebileceğini gösteriyor.
Monika Lendl "Yaşamın varlığını anlamak için CO2'nin tespiti yeterli olmayacak. Başka izlerin kombinasyonu da gerekli” diyor.