Tutankamun’un mezarı restorasyon öncesi gösterildi

Mısırlı yetkililer, Tutankamun’un yaldızlı mezarını restorasyon öncesi Kahire yakınlarında gösterdi. Bu değerli eser, keşfedildiği 1922’den bu yana ilk kez restore edilecek.

Tutankamun’un mezarı, Büyük Mısır Müzesi’nin gelecekteki yeri olan El-Uksur’daki Krallar Vadisi’ne taşındı.

Antikalar Bakanı Halid El Enani, düzenlediği bir basın toplantısında “Size, sadece Mısır için değil, dünya için benzersiz bir tarihi objeyi gösteriyoruz” dedi.

Genç firavunun mezarı, yeni devasa müzede başka eserlerle birlikte sergilenecek. Müzenin, 2020 yılı sonundan önce açılması bekleniyor.

Tutankamun’un mezarı üzerindeki restorasyon Temmuz ortasında başladı ve sekiz ay sürmesi bekleniyor. Dışı altın sarısı olan lahit, 2,23 metre büyüklüğünde. Mezarın üzerinde, elinde firavun sembolleri taşıyan genç kralın portresi var.

Antikalar Bakanı’na göre geçen yüzyıl içerisinde lahidin üzerinde çatlaklar oluştu.

Milattan Önce 1333 yılında tahta çıkan Tutankamun, tarihin en ünlü firavunu olarak biliniyor. Bu da özellikle 1922 yılında Krallar Vadisi’nde İngiliz arkeolog Howard Carter tarafından el değmemiş mezarının bulunmasından kaynaklanıyor.

Akhenaton’un oğlu, masalsı kraliçe Nefertiti’nin eşi Tutankamun, dokuz yaşında tahta çıktı. 10 yıl sonra da sıtma ve kemik enfeksiyonunda öldü.