Uzmanlardan yapay zeka geliştirmeye ‘mola’ çağrısı

Yapay zeka alanında ChatGPT 4 isimli yeni yazılımın çıkması ardından uzmanlar, güvenlik sistemlerinin oluşturulması için altı aylık mola talebinde bulundu.

Yüzlerce küresel uzman, ChatGPT 4’ten daha güçlü yapay zeka araştırmalarına altı aylık mola verilmesi çağrısında bulunan bir ortak metne imza attılar. Uzmanlar, yapay zekanın “insanlık için büyük riskleri” olduğuna dikkat çekti.

Dutureoflife.org sitesinde yayınlanan bildiride güvenlik sistemlerinin hayata geçirilmesi için mola talep edilirken, özellikle yeni düzenleyici yetkiler, Yapay Zeka’yı gözetme sistemleri, reel ve yapayın ayrıştırılmasına yardım eden teknikler ve Yapay Zeka’nın dramatik siyasi ve ekonomik aksamlarını yönetme yeteneğindeki kurumların oluşturulmasının önemine vurgu yapıldı.

Bildiride Twitter'ın sahibi ve SpaceX ile Tesla'nın kurucusu Elon Musk ve "Sapiens"in yazarı Yuval Noah Harari’nin de imzası bulunuyor.

İmzacılar, kontrolden çıkmış yapay zekanın insanları geride bırakacağı korkusunu zaten kamuoyuna açıklamış kişilerden oluşuyor.

ChatGPT'nin tasarımcısı OpenAI patronu Sam Altman, "büyük ölçekli dezenformasyon veya siber saldırılar" için kullanılması halinde bu yazılımın yaratılışından “biraz korktuğu” itirafında bulundu.

Mart ortasında ABCNews’e konuşan Sam Altman, “Toplumun uyum sağlamak için zamana ihtiyacı var” demişti.

Ortak metinde, “Geçtiğimiz birkaç ayda, Yapay Zeka laboratuvarlarının, hiç kimsenin- yaratıcılarının bile- güvenilir bir şekilde anlayamayacağı, tahmin edemeyeceği veya kontrol edemeyeceği, her zamankinden daha güçlü dijital beyinler geliştirmek ve dağıtmak için kontrolsüz bir yarışa kilitlendiği görüldü” denildi.

Bildiride şu ifadeler yer aldı: "Makinelerin bilgi kanallarımızı propaganda ve yalanlarla doldurmasına izin mi verelim? Ödüllendirici olanlar da dahil olmak üzere tüm işleri otomatikleştirmeli miyiz? Bir gün daha fazla sayıda, daha akıllı, daha modası geçmiş ve bizim yerimizi alabilecek insan olmayan zihinler geliştirmemiz gerekiyor mu? Uygarlığımızın kontrolünü kaybetme riskine girmeli miyiz? Bu kararlar, seçilmemiş teknoloji liderlerine devredilmemeli”

İmzacılar arasında ayrıca Apple kurucu ortağı Steve Wozniak, Google'ın DeepMind AI laboratuvarının üyeleri, OpenAI rakibi Stability AI patronu Emad Mostaque ve ayrıca AI uzmanları ile Amerikalı akademisyenler, Microsoft yönetici mühendisleri, bir OpenAI müttefik grubu da yer alıyor.