Son yıllarda geliştirilen otonom yapay zekalar, üretken teknolojiler dünyasında devrim yaratıyor.
Bu yenilikçi sistemler, karmaşık görevleri özerk bir şekilde halledebiliyor ve böylece yapay zeka alanında yeni olasılıkların yolunu açıyor.
Yükselen bu trende ilişkin projelerin başında AutoGPT ve BabyAGI yer alıyor. Buradaki ilke basit bir şekilde şöyle formüle ediliyor: Soruları yanıtlamak veya sorunları çözmek için insan muhakemesini taklit etmek.
DENETİME İHTİYAÇ DUYMUYOR
Örneğin, ihtiyaçlarınızı karşılayan bir bilgisayar için en iyi fiyatı arıyorsanız, Google'da arama yapmanız yeterli. GPT-4 size fiyatları karşılaştıran bir site buluyor.
AutoGPT ise kendi mantığına sahip olacak. Bir insanı taklit ediyor. Önce bilgisayarların kapasitelerini soruyor, sonra fiyatları araştırıyor, sonra karşılaştırıyor ve son olarak size araştırmasının tam bir özetini sunuyor. Bu durum parmaklarımızın ucundaki gerçek bir kişisel asistan olarak değerlendiriliyor.
Yapay Zeka, sorulan soruyu cevaplamak için insanların atacağı tüm adımları otomatikleştirmiş durumda.
Sistem denetime veya önceden etiketlenmiş verilere ihtiyaç duymuyor. Kendi kendine, gözlemleyerek ve deneyerek öğreniyor. Bu projeler henüz tamamlanmadı, kusurlu ve hala geliştirme aşamasındalar. Ama artık sadece bir zaman meselesi.
ÇOK HIZLI GELİŞİYOR
RTS medyasında yayınlanan bir haberde bu konuya yer verildi. Haberde sözkonusu teknolojinin hızlı ilerleyişini ölçmek için ChatGPT'nin ilk sürümü ve son sürümü GPT-4'e aynı soru soruluyor: "Boş bir bardağa kaç damla su koyabilirsiniz?"
İlk versiyon, bardağın boyutuna ve damlaların boyutuna bağlı olduğunu ve bu sorunun kesin bir yanıtı olmadığını söylüyor.
En son sürüm gülüyor ve anında doğru cevabı veriyor: Tek bir damla su. Bardağa bir damla damlattıktan sonra bardak artık boş değildir. İki versiyon arasında sadece dört ay fark var.
Bu otonom yapay zekalar etkileyici olsa da aynı zamanda rahatsız edici olarak ela alınıyor. İlk risk, her şeyi yapıp kendi araştırmalarında kaybolmalarıdır. Bu, varsayımsal olarak insanlığı yok etmeye çalışan bir yapay zeka olarak nitelendirilen ChaosGPT'ye işaret ediyor. Sonuçları ne olursa olsun, durmadan olası en ölümcül silahları derliyor.
İkinci risk, yapay zekaların ne yaptığını artık bilmemek olarak özetleniyor. İnsan doğrulaması kaybedildiğinde, kontrolde kaybedilir. Buna kara kutu kavramı deniyor: Algoritmalar o kadar karmaşık hale geldi ki insanlar artık onları anlamıyor.
DİLİ KENDİ KENDİNE ÖĞRENDİ, NASIL YAPTIĞI BİLİNMİYOR
Somut bir örnek bu olguyu şöyle anlatılıyor: Deneysel bir Google yapay zekası, Bangladeş ve Hindistan'da kullanılan bir dil olan Bengalce'yi kendi kendine öğrendi. Bilgisayarın dili kendi kendine öğrenmesi için tek gereken Bengalce yazılmış birkaç komuttu. Yapay zekanın bunu neden ve nasıl yaptığı da bilinmiyor. Mühendisler basitçe sadece sonucu gördüler.
Google CEO'su Sundar Pichai, bu hafta CBS'ye yapay zeka etrafında bir gizem olduğunu söyledi.
Pichai "Hepimiz sahada kara kutu hakkında konuşuyoruz. Gerçek şu ki, tam olarak bilmiyoruz ve yapay zekanın neden şu veya bu cevabı verdiğini veya neden yanlış anladığını açıklayamıyoruz. Elimizde birkaç ipucu var ve anlayışımız zamanla ilerliyor, ancak araştırmanın şu anki durumu bu” diyor.
Pichai, tam olarak anlamadığı bir sistemi pazarlamak istemeyi gerekçelendirmek için de «Ayrıca insan zihninin işleyişine mükemmel bir şekilde hakim olduğumuza da inanmıyorum" ifadelerini kullanıyor.
Reuters'e göre pazartesi günü, Yapar Zeka düzenlemesi üzerinde çalışan Avrupa Parlamentosu’nun 12 üyesi, ABD Başkanı Joe Biden ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'i yüksek güçlü Yapay Zekalerı kontrol etmek için hızlı bir şekilde küresel bir zirve toplamaya çağırdı.
Bu açıklama Future of Life Institute tarafından yayınlanan ve 1000'den fazla uzmanın imzaladığı mektuptan sonra geldi. Uzmanlar ChatGPT 4’ten daha güçlü yapay zeka araştırmalarına altı aylık mola verilmesi çağrısında bulunan bir ortak metne imza attılar. Uzmanlar, yapay zekanın “insanlık için büyük riskleri” olduğuna dikkat çekti. Bildiride Twitter'ın sahibi ve SpaceX ile Tesla'nın kurucusu Elon Musk ve "Sapiens"in yazarı Yuval Noah Harari’nin de imzası bulunuyor.