Yeni keşifle insansı aile daha da büyüdü. Araştırmacılar Çarşamba günü yaptıkları bir açıklamada, bundan 50 bin yılı aşkın bir süre önce yaşayan yeni bir insan türü keşfettiklerini bildirdi. Bu keşif, Kuaterner'in ilk dönemi olan üst Pleistosen'e denk geliyor. Sözkonusu dönem, buzulların geri döndüğü ve Avrasya’da Homo türünün yayılmasıyla karakterize oluyor.
Fosil kalıntıları Callao mağarasında bulundu. Kalıntılardaki diş, ayak parmak kemikleri, el kemikleri ve uyluk kemiği parçaları analiz edildi. Buna göre bu kemikler biri çocuk olmak üzere en az üç bireye ait. Bilim insanları, bunların yeni bir insan türüne ait olduğunu belirleyerek, Homo luzonensis adını verdi.
Keşfedilen Homo luzonensis’in dişlerine bakılarak, muhtemelen kısa boylu olduğu belirtilirken, bunun yeterli bir argüman olmadığına da vurgu yapıldı.
Araştırmacılar, sözkonusu bireylerin 1.20 metreden daha küçük olabileceği tahmininde bulundu. Asya’da ikinci kezdir kısa boylu insansı tür bulunuyor. Daha önce “hobbit” olarak lakap verilen, Homo floresiensis türü bulunmuştu.
Homo luzonensis’in modern insanın doğrudan atası olmadığı ifade edilirken, Homo Sapiens’in çağdaşı komşu bir tür olduğu sanılıyor. Ancak bazı ilkel karakteristik özelliklerinin de olduğuna dikkat çekiliyor. İncelenen fosillerden birinin yaşı 50 bin, diğerinin yaşı 67 bin olarak belirlendi.
Bu insan kalıntılar, Filipinler’de bilinen en eski insan kalıntıları olarak dikkat çekiyor. Daha önce Palawan adasında ilk Homo sapiensler bulunmuştu. Bunları yaşı 30 bin ila 40 bin yıl olarak tespit edilmişti.
Araştırmacılar, bu keşfe bakarak insan türü evriminin düz çizgisel olmadığı, daha karmaşık olduğunu belirtiyor.