2012’den beri 30 Fransız asker ‘cihatçı’ gruplara katıldı

Terörizme ilişkin Analiz Merkezi (CAT) tarafından yayınlanan bir rapora göre 2012 yılından bu yana 30 dolayında asker Irak ve Suriye’deki “cihatçı örgütlere” katıldı.

Fransız medyasında yer alan haberlere göre CAT’ın raporu hafta sonu yayınlanacak.

Raporda sözkonusu askerlere ilişkin detaylı bilgilerin yer aldığı belirtiliyor. Bunların ordu içerisindeki bireysel gelişimlerine ve izledikleri yollar detaylandırılırken, ordunun “stratejik bir hedef” olarak görülmekle birlikte, ordu içerisindeki “İslamcı radikalleşmenin marjinal olarak kalmaya devam ettiği” belirtildi.

Rapora göre, “cihatçı örgütlere” katılan 33 askerden bazıları, daha üniforma giymeden önce bunu tasarlamıştı. Başkalarının ise ordudayken veya ordudan ayrıldıktan sonran “cihatçılara” katılmayı öngördükleri belirtiliyor. Aralarından bir kaçının da “Müslümanlarla savaşmayı” reddederek, firar ettikleri bilgisi yer alıyor. Bunların ya sonradan İslam’a geçenler ya da temelden Müslüman olanlar olduğu kaydediliyor.
Raporda, “Çevreyi tanımaları, silaha olan merakları ve askeri tecrübeleri farklı terörist gruplar bünyesinde yükselişlerini kolaylaştırdı” tespiti yer aldı. Raporun yazarları, “Bazı eski askerler aynı zamanda, Fransız ordusundaki eğitimleri, yerleri tanıması ve cihatçı örgütler bünyesinde alan üzerine tecrübe sahibi olmaları sayesinde, Fransa’daki saldırıları planlayabildi” dedi.

Raporda ayrıca yetkililerin radikalleşen veya İslamcı radikalleşmeye elverişli askerleri yakından takip ettiği ve Fransa’da son yıllarda bu alandaki yasaların güçlendirildiği belirtiliyor.