5 bin Neonazi sempatizanı İsviçre’de korku yarattı

İsviçre’nin St.Gallen kantonunda bir konserde bir araya gelen 5 bin Neonazi taraftarı ülkede endişeye neden oldu.

Cumartesi akşamı İsviçre’nin St.Gallen kantonuna bağlı Unterwasser belediyesine bağlı bir salonda Neonazi taraftarları tarafından gerçekleştirilen konsere 5 bin kişinin katılması İsviçrelilerde büyük bir korku yarattı.

2 bin 637 nüfusa sahip olan Unterwasser belediyesine bağlı bir salonda 5 bin Neonazi sempatizanının bir araya gelmesi belediye yöneticilerinde ve kentte yaşanan insanlarda büyük bir korku yaratırken, yaşanılan durum İsviçre basınında büyük bir yankı buldu.

Alman ve İsviçreli Neonazi rock gruplarının sahne aldığı konsere İsviçre ve Almanya sınırında oturan Neonazi taraftarları katıldı. Durumun İsviçre basınına yansımasının ardından birçok uzman konuya ilişkin düşüncelerini dile getirdi. Konuya ilişkin İsviçre basının sorusunu yanıtlayan aşırı sağcı uzman Hans Stutz, “Bugüne kadar ne İsviçre’de ne de batı Avrupa’da bu kadar yoğun katılımlı bir Neonazi konseri görmedik” dedi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Unterwasser belediye başkanı Rolf Züllig ise cumartesi akşamı kentte oturan insanlardan endişe içinde olduklarına yönelik telefonlar aldıklarını ifade ederek, konsere katılanların çoğunluğunun Almanya’dan katıldığını iddia etti. Züllig, “Konsere katılanların çoğunluğu Alman, Hollandalı ve Ruslardan oluşuyor diye düşünüyorum, çünkü Cumartesi akşamı kentte bulunan araçların plakaları genelde Alman, Rus ve Hollanda plakalıydı. Eğer konserin aşırı sağcılar tarafından düzenlendiğini bilmiş olsaydık daha önceden konserin yapılmasına izin vermezdik” şeklinde konuştu.