Çiftçi isyanı Avrupa’ya yayılıyor
Fransa’da çiftçilerin isyanı devam ederken, Almanya, Belçika ve İtalya’dan sonra İspanyol çiftçi sendikaları da seferberlik ilan etti.
Fransa’da çiftçilerin isyanı devam ederken, Almanya, Belçika ve İtalya’dan sonra İspanyol çiftçi sendikaları da seferberlik ilan etti.
Çok fazla bürokratik standart, çok düşük gelirler, enflasyon, yabancı ürünlerin rekabeti, yükselen yakıt fiyatları. Tarımsal hoşnutsuzlukla karşı karşıya kalan ülkelerin çoğunda bu tepkiler öne çıkıyor.
Fransa'da çiftçilerin Paris çevresinde iki gündür stratejik yolları kapattığı bir dönemde Salı günü genel politikalarına dair açıklama yapan yeni Başbakan Gabriel, krize yanıt vereceklerini taahhüdünde bulundu.
Hızlandırmaya söz verdiği 2023 Ortak Tarım Politikası (CAP) kapsamındaki Avrupa yardımının "15 Mart'a kadar" ödeneceğini garanti eden Gabriel Attal, yol dışı dizel vergisinden vazgeçilmesi gibi halihazırda alınan önlemleri sıraladı ve hükümetin "daha da ileri" gideceği sözünü verdi.
Başbakan herhangi bir ayrıntı vermeden, çiftçilere yönelik vergi yardımının arttırılacağını söylerken, giderek daha fazla sayıda çiftçinin Fransız yollarındaki yabancı kamyonları bizzat denetlemeye karar verdiği bir dönemde "ürün izlenebilirliğine ilişkin büyük bir kontrol planından" da bahsetti.
Gabriel Attal, "Amaç açık: adil rekabeti garanti altına almak, özellikle de çiftçilere uyguladığımız standartlara yabancı mallar tarafından da uyulmasını sağlamak" dedi.
Çiftçilerin çoğunlukta olduğu FNSEA "somut acil önlemler alınana kadar” devam edeceklerini belirtiyor.
AFP’nin haberine göre Lot-et-Garonne Bölgesi Kırsal Koordinasyonu Başkanı Serge Bousquet-Cassagne, hükümetin “laf kalabalığı’’ yaptığı tepkisinde bulundu.
Sadece "tarım ticaretine" fayda sağlayan egemen "üretimcilik" modelini eleştiren üçüncü büyük çiftçi sendikası Köylü Konfederasyonu, "çiftçilerin gelirlerinin yağmacılara" gittiğini belirterek, süpermarketlerin "merkezi satın alma birimlerinin engellenmesi" çağrısında bulundu.
İsveç'e resmi bir ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransız çiftçilerin Ukrayna'dan kümes hayvanı ithalatı, Avrupa Birliği ile Latin Amerika bloğu Mercosur arasında önerilen ticaret anlaşması ve set-aside yükümlülükleri de dahil olmak üzere bir dizi talebini Avrupa Birliği’nde savunma sözü verdi.
Cumhurbaşkanı Macron Perşembe günü Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Ukrayna ürünlerinin Avrupa Birliği'ne (AB) girişi ve AB-Mercosur projesinin dondurulması konularına odaklanan görüşmelerde bulunacak.
Bu konu Paris ve Brüksel arasında gerilime neden oldu: Élysée Sarayı Pazartesi akşamı Fransa'nın muhalefeti nedeniyle müzakerelerin kesildiğini iddia ederken, Komisyon Salı günü yaptığı açıklamada görüşmelerin sonuçlandırılması için koşulların "karşılanmadığını" ancak "devam edeceğini" belirtti.
Genel olarak Avrupalı çiftçiler, ithal ürünlerin AB'de olduğu gibi aynı düzenlemelere tabi olmaması nedeniyle tarım pazarındaki haksız rekabeti kınıyor.
Salı günü Avrupa Komisyonu, çiftçilerin arazilerinin %4'ünü nadasa bırakmalarını ya da verimsiz hale getirmelerini gerektiren set-aside kurallarına yeni bir istisna getirmeyi düşündüğünü açıkladı.
BİRÇOK ÜLKEDE ÇİFTÇİLER İSYANDA
Geçtiğimiz haftalarda Almanya, Polonya, Romanya, Belçika ve İtalya'da düzenlenen gösterilerin ardından İspanya'nın üç ana tarım sendikası "önümüzdeki haftalarda" ülke genelinde "seferberlik" ilan etti.
Fransa'da çiftçiler ülke genelinde trafiği aksatmaya devam ederken, Fransız illerinin dörtte birinden fazlası (30) bu durumdan etkilendi ve çiftçiler bazen geceyi traktörlerinin içinde geçirdiler.
Paris çevresinde ve çeşitli otoyollarda bir dizi stratejik blokaj düzenlendi ve birçoğu istediklerini elde edene kadar bunları sürdürmeye kararlı olduklarını bildirdi. Ancak sendikaların tehditlerine rağmen Fransa'nın başkenti için ilan edilen "kuşatma" henüz gerçekleşmedi. Bununla birlikte hükümetin taleplere yanıt vermemesi halinde eylemlerin sertleşebileceği belirtiliyor.
İtalya'da ise "Avrupa tarafından ihanete uğradıklarını" belirten onlarca çiftçi salı günü traktörleriyle Milano yakınlarında protesto gösterisi düzenledi.
Çiftçi toplumunun artan protestolarıyla da karşı karşıya olan Yunan hükümeti, geçen yıl şiddetli sel felaketinden etkilenen çiftçilere mali yardım ödemelerini hızlandırma sözü verdi.