Çin: ABD’nin tavrı ‘içişlerine müdahale’

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Donald Trump’ın Çin’in sorunlu bölgeleri hakkındaki kararlarının ‘içişlerine müdahale’ olduğunu ve ilişkilere zarar verdiği uyarısında bulundu.

Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı Doğu Türkistan (Xinjiang Özerk Bölgesi), Tibet ve Hong Kong ile Çin’in kendi toprağı saydığı Tayvan (Çin Cumhuriyeti) sorunlu bölgeler olarak biliniyor. 1971’e kadar uluslararası toplumun Çin’in yerine tanıdığı Tayvan’ın yanı sıra özerk bölgelere ilişkin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından yapılan açıklamalarda, Pekin yönetimi sert bir biçimde eleştiriliyor.

Xİ JİNPİNG: İÇİŞLERİNE MÜDAHALE

ABD Başkanı Donald Trump’ın Tibet’teki insan hakları ihlalleri iddiaları nedeniyle birçok Çinli şirketi kara listeye almasına ve Hong Kong’daki göstericilere destek vermesine Pekin’den tepki geldi.

Yeni Çin ajansında (Xinhua) yayınlanan haberde, Devlet Başkanı Xi Jinping’in Trump ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği duyuruldu. Haberde, Xi’nin Trump’a özerk bölgeler ve Tayvan’a ilişkin tutumunun ‘ikili ilişkilere zarar verdiğini’ söylediği belirtildi.

Xi Jinping’in ayrıca ABD’nin tavrının Çin’in ‘içişlerine müdahale’ olduğu yönündeki beyanına yer verildi.

ANLAŞMA İKİ ÜLKENİN YARARINA

Aynı haberde Çin Devlet Başkanı’nın iki ülke arasında ilk aşamasında uzlaşılan ticaret anlaşmasına dair görüşü de paylaşıldı. Xi Jinping, varılan uzlaşının her iki ülkenin de çıkarına olduğunun altını çizdi.

Donald Trump, 2018’den itibaren aşamalı olarak Çin’den gelen yüz milyarlarca dolarlık ithal ürünlere ek gümrük vergileri getirmişti. Buna karşılık Çin’den de benzer gümrük vergileri getirilmişti.