Çin’de süper tayfun: 400 bini aşkın kişi tahliye edildi

Çin'in güneyindeki büyük Hainan adası yetkilileri, süper tayfun Yagi'nin yaklaşması nedeniyle önlem olarak 419 bini aşkın kişiyi tahliye ettiklerini duyurdu.

Çin, ülkenin güney kıyılarını on yıldır vuran en güçlü fırtınaya hazırlanıyor. Eyalet meteoroloji bürosuna göre Yagi'nin Cuma günü öğleden sonra popüler bir turizm merkezi olan Hainan'da ve komşu Guangdong eyaletinde karaya çıkması bekleniyor.

Perşembe günü Su Kaynakları Bakanlığı, iki eyalette selle başa çıkmak için uygulamaya konulan acil durum önlemlerini üçüncü en yüksek seviyeye yükseltti.

Yeni Çin haber ajansı, “Yagi'nin 2014'ten bu yana Çin'in güney kıyılarını vuran en güçlü tayfun olması ve sel önleme çalışmalarını çok zorlaştırması muhtemel,” diye yazdı.

NASA'nın kara verilerine göre, saatte 240 km'den fazla esen rüzgarlarıyla tayfun “4. kategori bir kasırgaya eşdeğer”.

Yagi tayfunu perşembe gecesi Hong Kong'un 400 kilometre yakınından geçerek şiddetli yağışlara yol açtı.

Hong Kong borsası cuma günü askıya alındı, okullar kapalı kaldı ve toplu taşıma kısıtlandı. Yetkililer üç kişinin yaralandığını ancak hasarın sınırlı olduğunu bildirdi. Şiddetli yağmur cuma günü de şehri vurmaya devam etti.

Yagi'nin Çin'in güneyinden sonra Vietnam'a doğru ilerlemesi ve cumartesi günü UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan ünlü Halong Körfezi çevresindeki kuzey ve kuzey-orta bölgeleri vurması bekleniyor.