Çin’de toprak kayması: 47 kişi hayatını kaybetti

Çin'in güneybatısındaki Yunnan eyaletinin ücra bir bölgesinde meydana gelen toprak kaymasında 47 kişi hayatını kaybetti.

Yeni Çin haber ajansına göre trajedi, Zhenxiong ilçesinde bulunan Liangshui köyünde sabah 5:51'de meydana geldi ve 18 hane etkilendi. 47 kişinin toprak altında kalarak can verdiği bildirildi.

Devlet yayın kuruluşu CCTV, "200'den fazla sakin acil olarak tahliye edildi ve 10 ekskavatör, 33 itfaiye aracı ve 200'den fazla kurtarma görevlisi arama çalışmaları için seferber edildi" dedi.

Çin sosyal ağı Douyin kullanıcıları tarafından yayınlanan görüntülerde, heyelan nedeniyle kısmen gömülmüş evlerin bulunduğu karla kaplı bir dağ köyü görülüyor.

CCTV’ye göre Çin Devlet Başkanı Şi Cinping kurtarma hizmetlerine "kayıp sayısını sınırlamak için mümkün olan her şeyi yapmaları" emrini verdi.

Yunnan çok sayıda etnik grubun yaşadığı dağlık bir eyalet ve halen Çin'in en yoksul eyaletlerinden biri. Trajedinin yaşandığı yer, kuş uçuşu Şanghay'ın yaklaşık 1.600 kilometre güneybatısında ve eyalet başkenti Kunming'in yaklaşık 350 kilometre kuzeydoğusunda yer alıyor. Çin meteoroloji servislerine göre, Zhenxiong kantonunda sıcaklıklar şu anda gündüz 0°C civarında seyrediyor ve geceleri -4°C'ye kadar düşüyor.

Çin'in dağlık güneybatısında, özellikle yağışlardan sonra düzenli olarak toprak kaymaları meydana geliyor. Pazartesi günü yaşanan trajedinin nedeni henüz açıklanmadı. Yerel basına göre Eylül ayında güneydeki Guangxi bölgesindeki fırtınalar dağlık bir alanda en az yedi kişinin ölümüne yol açan bir toprak kaymasına neden oldu.

Geçtiğimiz ağustos ayında kuzeydeki Xi'an kenti yakınlarında bir köyde sel nedeniyle meydana gelen toprak kaymasında yaklaşık yirmi kişi hayatını kaybetmişti.

Haziran 2023'te yine dağlık bir bölge olan güneybatıdaki Sichuan eyaletinde meydana gelen toprak kaymasında 19 kişi hayatını kaybetmişti.